5 redenen waarom ik graag in groep aan parallel ouderschap werk

Ontdek de meerwaarde en de kracht van een groep van gelijkgestemden wanneer er moeilijkheden zijn in het co-ouderschap na de echtscheiding.

Soms praat je niet meer over wat jij meemaakt. Je praat ook niet meer over de zorgen over jullie kinderen. Je wil het over leukere dingen hebben. Of je merkt dat het je vrienden of familie stress geeft. Het kan ook zijn dat je zo diep gekwetst bent, dat je moeite hebt om nog iemand te vertrouwen.

Eigenlijk wil ik liever individueel met je werken, An. Ik heb er nood aan om mijn verhaal te doen. 
Zoiets moeilijk, dat heeft toch individuele aandacht nodig? Dat los je toch niet op in groep?

Toch zie ik de ouders die deelnemen aan de groeps-sessies de grootste sprongen maken. Ook in de individuele begeleidingen, vraag ik ouders om aan de groep deel te nemen.

Waarom dat zo is, dat leg ik je graag uit.

Eerst wil ik het nog even hebben over mijn eigen ervaringen met groepen om mijn eigen veranderingswensen in de wereld te zetten. Die zijn talrijk. Ik neem ook al deel aan groepen sinds 2006. Als ik me die eerste keren herinner, was dat heel onwennig.

Allerlei gedachten gingen door mijn hoofd. Vragen waar ik een antwoord op zocht. Antwoorden die vaak ook het slechtste scenario waren.

  • Wat zouden ze denken van mij als ik dat vertel?
  • Wat als ik niets durf te zeggen?
  • Wat als ze niet naar me luisteren?

Van binnen voelde ik een mix van schrik, onzekerheid en wantrouwen. Mijn hart begon te kloppen als er een opening was. Er kwam zweet op mijn handen en een knoop in mijn maag.

Toch begon ik te delen. Zo durfde ik stilaan meer mijn plaats in te nemen. Mijn vertrouwen groeide, vooral in mezelf. Ik mocht er zijn zoals ik was. Ik heb nog steeds een beetje schrik als ik in een nieuwe groep kom. Dat moet ik doen voor mijn werk of in een opleiding. Maar ik durf er te staan zoals ik ben. Er is geen onzekerheid meer.

Door met anderen in contact te komen, kon ik stilaan leren voelen wat ik precies wilde. Ik leerde ook ontzettend veel uit de ervaring van anderen. Daar moest ik het warm water niet meer uitvinden. Ik vind het prettig nu, om expertise uit te  wisselen met elkaar.

Ik vind het wél belangrijk dat een groep goed geleid wordt. Daar ben ik kritisch in geworden. Iedereen heeft een andere aanpak nodig, om te kunnen groeien in een groep.

Nu denk je misschien dat samenzitten met ouders in hetzelfde schuitje toch niets voor jou is. Je twijfelt om deel te nemen aan die workshop of groepstraject. Ik vertel je heel graag over 5 redenen waarom jij zou overwegen om aan parallel ouderschap te werken in een kleine groep. Andere professionals zijn heel geïnteresseerd als ik hier enthousiast over vertel. Tijd om het ook voor jou neer te schrijven dus!


5 redenen waarom  jij zou overwegen om aan parallel ouderschap te werken in een kleine groep


1. Oefenen met anderen

Ik train ouders om uit de zuigkracht van het conflict te komen. Soms ervaar ik zelf die zuigkracht wanneer ik met beide ouders communiceer in de begeleiding van een kind. Dat vind ik goed. Omdat ik het dan zelf ook eens ervaar, die heftigheid.

Het is niet gemakkelijk om technieken toe te passen opdat je meer rust en houvast vindt in het conflict, wanneer je in het oog van de storm zit. Maar wel als je het opmerkt bij iemand anders.

Daarom dat ik als buitenstaander jou zo goed kan helpen. Ik kan helder blijven denken in gevoelige situaties. Maar jij dus ook, als het over iemand anders gaat. Wanneer iemand in de groep een situatie deelt, hoor ik de hersenen van anderen kraken. Ze zijn ook hun brein aan het trainen. Maar dat gaat gemakkelijker omdat het over iemand anders gaat. Zo is het ook met veel oefeningen die ik geef. Eerst oefenen met iets gemakkelijk, daarna het moeilijke. Dat is de kracht van de groep. Je oefent met andere gelijkaardige situaties, die ‘makkelijker’ zijn voor jou omdat je er niet in zit.


2. Jij steunt anderen en anderen steunen jou

Je groeit zelf, door anderen te steunen in het parallel ouderschap. Dat klinkt raar hé? Het algemene idee is dat je groeit doordat je steun en aandacht krijgt. Wel, dat is niet altijd zo. Door anderen te helpen, leer je ook veel bij. Het brengt goede hormonen op gang in je lijf. Die je weer kracht geven om zelf nieuwe dingen uit te proberen.

Vroeger was ik leerkracht. Ook daar weten ze het wel: je leert het meeste door het uit te leggen aan anderen (95%). Dan 80% van wat je zelf ervaren hebt, 70% van waar je over discussieert, 50% van wat je ziet en nadoet, 30% van wat je ziet, 20% van wat je leest en 10% van waar je naar luistert.


3. Erkenning is de basis

De basis voor verandering in het co-ouderschap dat moeilijk loopt, is eerst erkenning krijgen. Voor alles wat je gedaan hebt om dit vol te houden voor je kinderen. Die erkenning krijg je beter van lotgenoten. Zij weten als geen ander, zonder woorden vaak, wat het is. Natuurlijk van mij ook hé! Toch brengt deze erkenning van lotgenoten een bijzondere beweging op gang. Je voelt je weer begrepen. Je hoeft het niet alleen te doen. Samen zoeken we naar een hoopvolle weg voor je.


4. Gedeelde smart is halve smart

Je deelt  ervaringen, successen en  obstakels in het zorgen voor je kinderen. Je merkt dat jij niet de enige bent die op deze achtbaan zit. Waardoor je het minder als een persoonlijk falen ziet. Je zit in iets dat groter is dan jezelf. Door ervaringen uit te wisselen, merk je ook op dat verandering mogelijk is. Hé, die staat daar al een stapje verder in. En ik sta daar al een stapje verder in. Dit is een belangrijke motor voor groei.

Ik laat het uitwisselen niet zomaar gebeuren in de groepen die ik begeleid. Ik gebruik daarvoor een methode waardoor deelnemers waarderend en niet-oordelend op elkaar reageren. Want velen van jullie hebben de ervaring dat kritische stemmen, ook dominante stemmen zijn. Daar leer ik je trouwens ook mee om te gaan, maar dan buiten de groep.


5. Motivatie

Je kan veel boeken lezen over co-ouderschap, narcisme en parallel ouderschap. Je kan je inschrijven voor webinars, online cursussen, e-books. Maar als het blijft bij lezen alleen, ga je niet altijd (voldoende) vooruit. Je moet er ook iets mee doen. Je gaat het uitproberen, evalueren en bijsturen.

Dit vraagt motivatie. We leven in een samenleving waarbij we het afgeleerd hebben om ons diep te focussen op iets dat we in de wereld willen zetten. Dat ligt niet aan jou, maar aan de moderne en sociale media. Dit vraagt dus opnieuw oefening. De laatste maanden ben ik mezelf hier erg op aan het trainen. Dat doe ik ook niet alleen. Ik deel mijn ervaringen met anderen zodat mijn motivatie sterk blijft. Het is als een stok achter de deur.


Ben jij overtuigd van de meerwaarde en de kracht van een kleine groep?
Wil je jouw problematiek aanpakken in een kleine groep van ouders die in hetzelfde schuitje zitten?

Op 29 augustus 2020 start het volgende groepstraject. Het is een combinatie van online groepsbijeenkomsten en toegang tot de online academy. In een groep van 4 ouders heb je meteen een achterban om te delen, elkaar te inspireren. De leidraden en inzichten die je opdoet, zetten we om naar jouw situatie. Jij oefent en wij steunen je.

5 redenen waarom ik graag in groep aan parallel ouderschap werk

De smartphone maakt een conflict na echtscheiding nog groter

Loopt de communicatie met je ex-partner over de kinderen niet goed? Het bevordert het welzijn van je kinderen als je bewust omgaat met de berichtjes van vader/moeder via de smartphone in het co-ouderschap. In deze blog wil ik je helpen zien waarom de smartphone een conflict tussen ouders nog sterker maakt. Ik vertel je ook waarom het de moeite waard is om hier bewuster mee om te gaan.

Lees meer

Moeilijk co-ouderschap zonder je kinderen te belasten? Het kan met parallel ouderschap.

Het is de meest gehoorde twijfel van parallel ouderschap, dat het de kinderen juist meer belast. In deze blog bespreek ik waarom parallel ouderschap kinderen niet méér belast, maar juist kansen geeft om te groeien als weerbaar kind van 2 aparte ouders. Ik geef je 4 eye-openers die je blik kunnen verbreden.

Lees meer

Op zoek naar een ander woord voor vechtscheiding

De benaming ‘vechtscheiding’ vind ik niet goed voor alle ouders. Je kiest er vaak niet voor om in zo’n situatie te zijn. Het kijkt neer op ouders die in moeilijk co-ouderschap zitten. Het voelt beschuldigend, kleinerend, betuttelend… Kortom, het geeft weinig erkenning. Het versterkt niet.

Lees meer

3 Redenen waarom hulp vragen bij een vechtscheiding niet evident is

Er is schaamte bij ouders die gescheiden zijn en problemen hebben daardoor. Men heeft snel oordelen klaar voor mensen die niet in het ‘normale’ plaatje passen in onze samenleving. Ook over ouders die in een vechtscheiding zitten, is er niet altijd begrip. Dat geeft eenzame gevoelens. Die eenzaamheid durven doorbreken, is vaak een grote stap. In deze blog vertel ik je graag over 3 redenen waarom gescheiden ouders niet durven spreken over hun problemen.

Lees meer

3 Misverstanden over de muur opzetten met je ex-partner

Parallel ouderschap leert je om “de muur” op te zetten tussen jezelf en de vader/moeder van je kinderen. Dit om het conflict tussen jullie te verminderen. Want dat conflict is niet goed voor het welzijn van je kinderen. Er zijn wat misverstanden over die muur waarover ik het graag wil hebben.

Lees meer

Waarom je kinderen steunen meer is dan schade beperken

Als je juridisch of bij instanties bescherming zoekt voor de schade die je kinderen oplopen door het conflict na de echtscheiding, kan je op muren botsen. Echtscheiding en huiselijk geweld horen bij de risicofactoren voor de ontwikkeling van kinderen. Toch wordt er vaak gewezen op de veerkracht en weerbaarheid van kinderen. Dat kan je teleurstellen. Ik vertel je graag wat de meerwaarde is van goede en juiste steun voor kinderen door 1 ouder, ook als er huiselijk geweld is na de echtscheiding.

Lees meer

Is parallel ouderschap iets voor mij?

An, dat past niet bij mijn waarden. Ik vind dat we toch moeten overleggen over de opvoeding van de kinderen. Misschien herken je dit? Je bent niet alleen. Ouders die eraan denken te starten met parallel ouderschap, hebben een paar twijfels. Ik help je graag door hierover te spreken. Een helder beeld over deze vorm van co-ouderschap is belangrijk, zodat jij op de juiste moment kan kiezen om hiermee te starten opdat je niet dieper in de vechtscheiding komt.

Lees meer

5 Belangrijke inzichten waardoor je begrijpt wat Parallel Ouderschap is

Je vraagt jezelf af “Wat is dat nu, parallel ouderschap?” Je hebt het gehoord van een vriend, een hulpverlener of de rechtbank. Dan ga je op zoek naar informatie. Ik vertel je hier wat jij moet weten over parallel ouderschap.

Lees meer

3 mythes over narcisme en kinderen, na de echtscheiding

Bij veel vechtscheidingen in onze samenleving op dit moment, valt het woord 'narcistische ex-partner'. In deze blog bespreek ik 3 mythes over co-ouderschap met een narcistische ex en hoe parallel ouderschap de kinderen eilandjes van rust kunnen geven.

Lees meer

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind kan volgen op school?

Wat doe je wanneer schoolwerk op een andere wijze opgevolgd wordt in de twee huizen? Wat doe je wanneer het schoolwerk bij de andere ouder niet goed of anders opgevolgd wordt dan jij zou willen, terwijl je niet zo'n goed contact hebt met die andere ouder?

Lees meer

Bij Lieve Cottyn, de coryfee van het parallel ouderschap

Elke maand ga ik in gesprek met Lieve Cottyn. Zij leert me de kneepjes van het parallel ouderschap en hoe ik hier telkens beter in kan worden. Wie is ze, wat doet ze en wat leert ze me?

Lees meer

Laten we het daar niet over hebben!

In een vechtscheiding, maak je dingen mee waarvoor je je kan schamen. Maar dat hoeft niet. Je bent niet alleen. Ik inspireer je graag om die schaamte te doorbreken, zodat je meer rust kan vinden voor je kinderen en jezelf.

Lees meer

4 Do’s en don’ts wanneer je kind het contact met je verbreekt na de echtscheiding

Je kind wijst je af na de echtscheiding. Hij is liever bij de andere ouder. Hoe ga je daarmee om? Ik deel graag de 4 meest waardevolle do’s en don’ts wanneer jij afgewezen wordt door je kind.

Lees meer

Hoe begin je nu aan parallel ouderschap?

Over de voorwaarden om aan parallel ouderschap te beginnen. Ook al is het nog niet zo gekend. Als jij ervoor kiest en 100% voor gaat, dan straal je dat uit en neem je anderen die het nog niet kennen, mee.

Lees meer

Toegeven of op je strepen staan voor de kinderen?

Als co-ouderschap moeilijk gaat na de echtscheiding, is er iets anders nodig dan overleg. Alles wat je meedeelt of vraagt aan de andere ouder, heeft effect. En als het slecht aankomt, dan zal hij/zij dat laten horen aan jullie kinderen. Moet je dan zwijgen? Of op je strepen staan?

Lees meer

Narcisme, wat met de kinderen?

In 2019 mocht ik tijdens een paar infoseminars van Nelly De Keye mijn werk met kinderen en tieners komen toelichten. Omdat tijdens een vechtscheiding vaak het woord 'narcisme' valt, kom ik dit ook in mijn praktijk tegen. Hoe kunnen we hier mee omgaan, met respect voor beide ouders? Daarom schreef ik deze brief, vanuit de beleving van een kind in deze situatie.

Lees meer

Kom uit je kot! En laat het moeilijk co-ouderschap niet op zijn beloop.

Dus als je denkt, dit is niet het moment om te werken aan parallel ouderschap. Weet dan dat er meer mogelijk is dan je brein je wil wijsmaken. Durf opnieuw te hopen en te dromen. Bouw elke dag aan die droom. (Maar niet de droom dat de andere ouder ooit tot inzicht zal komen, dat is wel realiteit)

Lees meer

Vul jouw EHBO kistje

In conflict na echtscheiding is werken aan jouw zelfzorg en die van je kinderen essentieel. Ik vertel je in deze blog graag waarom dit de basis is om uit moeilijk co-ouderschap te komen.

Lees meer

In een crisis zou je toch inzicht mogen verwachten van de andere ouder?

Over het rouwproces, dat de andere ouder niet de co-ouder is waar jij op hoopte. In een wereldwijde crisis, nu met corona, zou je toch samenwerking verwachten?

Lees meer

4 do’s en don’ts voor gescheiden ouders in een tijd van crisis

Hoe doe ik aan co-ouderschap wanneer de andere ouder niet meewerkt in een crisis? Een tijd van crisis, zoals de corona-tijd, kan trauma doen opflakkeren. Daardoor schiet het reptielenbrein van je ex-partner of jezelf opnieuw in voortdurende actie. Ik geef je graag 4 waardevolle do's en don'ts om je eigen reactie op de crisis te reguleren. Zodat jij er als ouder stevig kan staan om heldere keuzes te nemen die gericht zijn op actie dat rekening houdt met veel aspecten van een crisis.

Lees meer

De combi corona en co-ouderschap

Ik vertel je graag over enkele reflecties naar aanleiding van vragen die mij gesteld werden de voorbije dagen over het effect van de corona-crisis op moeilijk co-ouderschap.

Lees meer

Vertragen in moeilijk co-ouderschap

Dit artikel gaat over vertragen, terwijl je constant in paraatheid moet staan wanneer co-ouderschap met strijd verloopt.

Lees meer

Veilige eilandjes als antigif voor een moeilijke echtscheiding

Veilige eilandjes kunnen beschermen tegen de problemen van een psychisch kwetsbare ouder, ook bij een moeilijke echtscheiding. Ik vertel je graag hoe je dit veilig eiland kan opbouwen met je kinderen in 3 stappen.

Lees meer

Parallel ouderschap is ook co-ouderschap

Er bestaan heel wat misverstanden in de samenleving rond scheiden. De woorden verliezen hun betekenis en worden door elkaar gebruikt. Ik zet graag alles op een rijtje.

Lees meer

SOS een boos kind na de echtscheiding – 5 tools om de band te versterken

Je vindt zoveel informatie over kinderen die boos zijn. Op internet, opvoedboeken, televisie,... Maar het is toch anders, wanneer je in een vechtscheiding zit. Je kinderen wijzen jou of vader/moeder af. Hoe ga je daarmee om? Wat kan je wel doen en wat doe je beter niet? Je kan meer doen dan je denkt! Maar het vraagt een andere mindset. Op die manier houden we samen koers op de vele belangen van je kinderen.

Lees meer

4 strategieën om uit het conflict te gaan

4 strategieën om je niet te laten grijpen door het conflictmonster (lees eerst het artikel over het conflictmonster ;-))

Lees meer

Het conflictmonster

Parallel ouderschap is een bewezen effectieve uitweg uit de vechtscheiding. Het opzetten van de muur tussen beide ouders, helpt het conflictmonster bij de kinderen weg te houden.

Lees meer

Bemiddeling werkt vaak niet in een vechtscheiding

Lees meer

Hoe kan je verder, als je jouw kind niet bij een psycholoog krijgt?

Lees meer

In supervisie bij Lieve Cottyn

Wat is dat supervisie? Wie is Lieve Cottyn? Waarom is dit goed voor Glinster?

Lees meer

On turning shit into roses

Lees meer

2 ouders, 2 schuldigen

Lees meer

Als de school onbedoeld meegaat in de vechtscheiding

Lees meer

De 5 valkuilen tijdens het wisselmoment

Ik bespreek 5 valkuilen die ik steeds zie terugkomen bij ouders en kinderen voor, tijdens of na het wisselmoment (het moment dat het kind wisselt van ouder).

Lees meer

Wat doe je met jouw angst die de co-ouder zaait?

Angst, je vindt ontzettend veel goed bedoelde raad hierover. Je wil dit het liefst niet voelen. Zo zit onze maatschappij ook in elkaar. Angst? Zoek een oplossing en het is weg. Maar zo werken gevoelens niet. Lees er meer over in dit artikel.

Lees meer

Wat helpt bij hoogconflictscheidingen?

In december 2018 verschenen de belangrijkste resultaten van het onderzoek van Inge Pasteels aan de PXL over wat werkt bij hoog conflict na echtscheiding. Dit vormde toen mee de basis voor de werking van Glinster.

Lees meer

Blijven staan ondanks de storm

Lees meer

Willen kinderen wel praten over de scheiding?

Lees meer

Scheiden doet lijden

Lees meer

Train je brein uit de vechtscheiding

Lees meer

Hoe één ouder in een complexe scheiding het verschil kan maken

Lees meer

5 things I learned from Andolfi

Lees meer

Hoe drijfzand je kan redden uit een moeilijke scheiding

Lees meer

Een vechtscheiding? Eigen schuld!

Lees meer

Eenzaamheid na de scheiding

Lees meer

Omgaan met verdriet & teleurstelling

Lees meer

Familierechtbanken kreunen onder het werk

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x