Hoe stilstaan jou terug aan het stuur van je ouderschap kan brengen

We must accept finite disappointment, but never lose infinite hope

Martin Luther King


Op het einde van het jaar, blikken velen terug en vooruit. Misschien doe jij dat ook?


10 jaar geleden kon ik dat niet verdragen!

Ik was niet echt gelukkig op het einde van het jaar. Want mijn leven liep niet zoals ik het wou. Te veel obstakels en relatieproblemen die mijn zicht vertroebelden. Daardoor kon ik het moois niet meer op de voorgrond zetten. Als ik dat deed, voelde het onwennig en vreemd. Dus duwde ik het weer weg.

Daarom stond ik lang op de “overleefstand”. Het was een automatische piloot. Moeilijke vragen kreeg ik liever niet, want die confronteerden me met mijn situatie die hopeloos leek.

Als iemand iets in vraag stelde over mij of mijn leven, dan kromp ik ineen. Ik stelde mezelf ook geen lastige vragen meer. Ik deed gewoon door. Ik stond niet stil.


10 jaar later sta ik opnieuw aan het stuur van mijn leven

Nu besef ik dat de overleefstand ten koste was van mezelf en mijn passie om voor anderen iets zinvols te kunnen doen.

Het doet me nu zelfs deugd, zo van die lastige vragen die me doen stilstaan. En als iemand een kritische vraag stelt, dan denk ik: “Interessante visie!”.

Ouders die leren stilstaan en moeilijke vragen niet meer uit de weg gaan, zie ik openbloeien. Ze komen uit de overleefstand en gaan terug meer genieten.

Je vraagt je misschien af, hoe ik dat geleerd heb. Wel, daar krijg je elke week een inspirerende blog over in deze mails. Mijn leven gaat niet over een moeilijke echtscheiding en ouderschap. Het gaat over andere verhalen. Maar de levenskunst erachter, die deel ik mee in alles wat ik schrijf.

In 2021 ga ik jullie opnieuw iedere week trakteren op een inspirerende mail. Het komt wel twee keer per maand in een nieuw jasje. Ik houd het nog als een verrassing voor dan, nu nog wat meer over dat stilstaan:


Uit de overleefstand komen is eng

Stilstaan en jezelf de juiste vragen stellen, maakt dat jij terug aan het stuur van je leven kan komen. Dat is eng. Soms is het gemakkelijker om op automatische piloot te staan. En dat is helemaal oké. Maar weet je, ik ben niet het soort mens dat daar gelukkig van wordt. Jij?De eerste keer dat ik dit begon te doen, vond ik het zelfs stom.

Moet dat nu echt? Dat is toch belachelijk. Want dat gaat toch niets aan mijn situatie veranderen?

Ik maakte er toch een gewoonte van. Je leven terug in handen nemen, krijg je niet op een dienblad voorgeschoteld. Het vraagt volharding en een andere inzet dan je gewoon bent. Ik moest iets doen, want zo kon het ook niet meer verder.

Die nieuwe gewoonte kweekte ik. Ook als ik er geen zin in had. Ik deed het gewoon. Het herhaalt zich niet elk jaar, maar elke maand en zelfs elke week.

Ik neem dan een pen en papier. Zo ga ik aan de hand van enkele vragen aan het schrijven. Ik kijk naar waar ik fier op ben, wat ik wil loslaten en welke doelen ik vooropstel voor het volgende jaar.


Sta jij ook even stil dit einde jaar?

Doe jij dat deze dagen: even stilstaan en kijken naar 2020 en 2021?

Dat klinkt misschien raar voor jou nu op dit moment. Ik zou het raar gevonden hebben als je mij dit 10 jaar geleden vertelde.

  • Waarover ben je fier in 2020?
  • Welke fouten heb je in 2020 gemaakt, waaruit je iets leert?
  • Wat ben je bereid om los te laten in 2021?
  • Welke 3 doelen stel jij voor jouw ouderschap in 2021?

Dit is een gewoonte geworden bij mij, bijna dagelijks – en ook bij de ouders die ik steun in hun ouderschap.


Het verandert niet plots alles en toch weer zoveel

En mijn leven is niet plots rozengeur en maneschijn. Met momenten ploeter ik ook door een modderpoel. Sommige situaties overstijgen je en daar kan je weinig aan veranderen.

Er is op die 10 jaar tijd wel veel in positieve zin veranderd. Mogelijkheden die ik toen onhaalbaar achtte, heb ik opengemaakt en gegrepen.

Zowel in mijn privéleven als professioneel ben ik trots.

En dat is precies wat ik jou ook uitnodig om te doen. Om terug de leiding te nemen over jouw ouderschap. Met de obstakels en lastige interacties met de moeder/vader van je kinderen erbij. Zodat jij trots in de spiegel kan kijken. Zodat jij stevig staat als mama of papa.

Maar mijn zicht is veel helderder. Ik kies ook beter waar ik mijn energie aan geef. Want mijn energie en tijd zijn kostbaar. Ik geef ze niet zomaar meer weg. Dat maakt me gelukkiger.


Ik blik terug op een fijn 2020.

Ik wilde mijn online aanbod in een nieuw jasje steken. Ik wilde ook trainingen geven over parallel ouderschap aan professionals. De eerste is stilaan uit zijn kinderschoenen aan het komen. De tweede is sinds september opgestart en krijgt ondertussen mooi vorm.

Glinster groeit en ik heb leuke plannen voor 2021!

Oh ja, er waren wel obstakels. Heel het corona-gedoe had heel wat effecten op mijn privé leven. Ik ben door deze effecten even overspoeld geweest. Ik wilde in mijn schulp kruipen. Toch ben ik blijven doen wat nodig was, al had ik daar geen goesting in.


Daartoe nodig ik jou ook uit, in je ouderschap.

Ouders die ik hierin begeleid heb, hebben een stevigere en diepere band met hun kinderen. Ik zie prachtige dingen ontstaan, bij ouders die vervreemden van hun kinderen of vervreemd zijn. Zij zeggen dat deze aanpak ook effecten had op andere domeinen in hun leven. De mogelijkheden zijn dus onbeperkt, eens je jouw weg vindt.


Voor de komende dagen wens ik je rust, vooral in jezelf.

Dat je er lichtjes van hoop mag ontdekken, op onverwachte plekjes.
Lichtjes die jouw hart en dat van je geliefden mogen verwarmen.

Tot in 2021!
Ik kijk er alvast naar uit!

Lieve groetjes,
An


Hoe stilstaan jou terug aan het stuur van je ouderschap kan brengen

Wat als samenwerken als ouders niet gaat?

Lees meer

Mijn ex moet eerst veranderen. Zo kan ik geen co-ouderschap doen!

Na de echtscheiding moet je wel nog als ouders verder. Terwijl er misschien enorm veel pijn, verdriet of woede is tussen elkaar als ex-partners. In deze blog wil ik je uitleggen waarom de stap van ex-partners naar co-ouders na de echtscheiding zo moeilijk is en totaal niet evident.

Lees meer

Hoe begin je nu aan parallel ouderschap?

Over de voorwaarden om aan parallel ouderschap te beginnen. Ook al is het nog niet zo gekend. Als jij ervoor kiest en 100% voor gaat, dan straal je dat uit en neem je anderen die het nog niet kennen, mee.

Lees meer

5 Belangrijke inzichten waardoor je begrijpt wat Parallel Ouderschap is

Je vraagt jezelf af “Wat is dat nu, parallel ouderschap?” Je hebt het gehoord van een vriend, een hulpverlener of de rechtbank. Dan ga je op zoek naar informatie. Ik vertel je hier wat jij moet weten over parallel ouderschap.

Lees meer

Hoe voed je je kind goed op in een vechtscheiding

Als ouder wil je je kind goed opvoeden. Maar hoe doe je dat in een vechtscheiding, waar er heel wat extra uitdagingen komen bij kijken? Toch kan het. In deze blog vertel ik je over één ding, een inzicht dat al een klein verschil kan maken.

Lees meer

Mijn kinderen zien lijden in een vechtscheiding, dat is heel moeilijk geweest

Het is één ding om zelf met de moeilijke situatie om te gaan, maar je kinderen zien lijden, dat is héél moeilijk geweest. Zo vertelde Steven Laureys op radio 1. Het zette me aan om te spreken met ouders over dit lijden en hoe je als ouder daarmee kan omgaan. Dat vertel ik je graag in deze blog.

Lees meer

Aaargh, het wisselmoment is weer pure stress

Het wisselmoment komt in negen op de tien gesprekken aan bod en bezorgt veel ouders en kinderen stress. Wat speelt er zich af tijdens een wisselmoment, welke valkuilen kan je vermijden opdat je kinderen en jij nét iets minder overstuur moeten zijn.

Lees meer

Parallel ouderschap is ook co-ouderschap

Er bestaan heel wat misverstanden in de samenleving rond scheiden. De woorden verliezen hun betekenis en worden door elkaar gebruikt. Parallel ouderschap is een vorm van co-ouderschap die minder gekend is , toch doet deze vorm het heel goed voor ouders die kampen met conflict met de andere ouder.

Lees meer

Parallel ouderschap kan je niet alleen doen

Parallel ouderschap kan je niet alleen doen. De kracht van het conflict na echtscheiding is groot. Het vraagt wat om jezelf ertegen te verzetten. Daarom heb jij steun nodig om dit te kunnen volhouden. In deze blog leg ik je uit waarom dit belangrijk is en wat de grootste obstakels daarvoor zijn.

Lees meer

3 tips voor een betere relatie met je tiener in een complexe scheiding

Lees meer

7 onbewuste strategieën die een goed ouderschapsplan saboteren

Lees meer

Veilige eilandjes als antigif voor een moeilijke echtscheiding

Veilige eilandjes kunnen beschermen tegen de problemen van een psychisch kwetsbare ouder, ook bij een moeilijke echtscheiding. Ik vertel je graag hoe je dit veilig eiland kan opbouwen met je kinderen in 3 stappen.

Lees meer

Hét ouderschapsplan voor ouders in hoog conflict bestaat niet

Een ouderschapsplan maken in hoog conflict na echtscheiding is niet goed, voor regelingen over de kinderen, samen met moeder/vader, is maatwerk nodig. Jij zal zelf moeten leren hoe je houvast creëert voor jou en je kinderen in iedere aparte situatie. Ik toon je waarom parallel ouderschap hierin een goede weg is.

Lees meer

Het beste medicijn tegen ouderlijke burn-out

Het nieuws kopte: “1/12 ouders kampt met ouderlijke burn-out. " De westerse landen, die vaak een individualistische cultuur hebben, zijn het zwaarst getroffen door het fenomeen van uitputting (burn-out) bij ouders. Wat doe je daartegen?

Lees meer

Meer aandacht voor de impact van echtscheiding op kinderen

In mijn vorige blog vertelde ik over de getuigenis van Steven Laureys over zijn vaderschap in de vechtscheiding. Sofie Lemaire gaf daarna een hele uitzending over de impact van een echtscheiding op kinderen. Het is goed dat hier aandacht voor komt in de samenleving. In deze blog vertel ik je waarom.

Lees meer

De smartphone maakt een conflict na echtscheiding nog groter

Loopt de communicatie met je ex-partner over de kinderen niet goed? Het bevordert het welzijn van je kinderen als je bewust omgaat met de berichtjes van vader/moeder via de smartphone in het co-ouderschap. In deze blog wil ik je helpen zien waarom de smartphone een conflict tussen ouders nog sterker maakt. Ik vertel je ook waarom het de moeite waard is om hier bewuster mee om te gaan.

Lees meer

Pffff, het is weer van dat ...

“Het” is weer daar. Het gedoe, de miserie, de storm, de ellende tussen jou en de co-ouder. Wist je dat “het” ervoor zorgt dat kinderen verscheurd worden door de botsende meningen en emoties tussen hun ouders. Laat je niet meezuigen door het gedoe, zodat je kinderen houvast en rust kunnen vinden.

Lees meer

Verdorie, de kinderen inzetten om mij te pesten!

We zien de kinderen vaak als onschuldige speelballen van de conflicten tussen hun ouders, maar het zijn ook autonome wezens, die hun eigen rol hebben in de moeilijke echtscheiding. Daarom wil ik je doen nadenken over 5 acties die je beter niet neemt als je kinderen ingezet worden in de strijd.

Lees meer

4 strategieën om uit het conflict te gaan

4 strategieën om je niet te laten grijpen door het conflictmonster (lees eerst het artikel over het conflictmonster ;-))

Lees meer

3 Misverstanden over de muur opzetten met de andere ouder

Parallel ouderschap leert je om “de muur” op te zetten tussen jezelf en de vader/moeder van je kinderen. Dit om het conflict tussen jullie te verminderen. Want dat conflict is niet goed voor het welzijn van je kinderen. Er zijn wat misverstanden over die muur waarover ik het graag wil hebben.

Lees meer

4 Do’s en don’ts wanneer je kind het contact met je verbreekt na de echtscheiding

Je kind wijst je af na de echtscheiding. Hij is liever bij de andere ouder. Hoe ga je daarmee om? Ik deel graag de 4 meest waardevolle do’s en don’ts wanneer jij afgewezen wordt door je kind.

Lees meer

Moeilijk co-ouderschap zonder je kinderen het nog lastiger te maken

Het is de meest gehoorde twijfel van parallel ouderschap, dat het de kinderen juist meer belast. In deze blog bespreek ik waarom parallel ouderschap kinderen niet méér belast, maar juist kansen geeft om te groeien als weerbaar kind van 2 aparte ouders. Ik geef je 4 eye-openers die je blik kunnen verbreden.

Lees meer

3 Redenen waarom hulp vragen bij een vechtscheiding niet evident is

Er is schaamte bij ouders die gescheiden zijn en problemen hebben daardoor. Men heeft snel oordelen klaar voor mensen die niet in het ‘normale’ plaatje passen in onze samenleving. Ook over ouders die in een vechtscheiding zitten, is er niet altijd begrip. Dat geeft eenzame gevoelens. Die eenzaamheid durven doorbreken, is vaak een grote stap. In deze blog vertel ik je graag over 3 redenen waarom gescheiden ouders niet durven spreken over hun problemen.

Lees meer

Is parallel ouderschap iets voor mij?

An, dat past niet bij mijn waarden. Ik vind dat we toch moeten overleggen over de opvoeding van de kinderen. Misschien herken je dit? Je bent niet alleen. Ouders die eraan denken te starten met parallel ouderschap, hebben een paar twijfels. Ik help je graag door hierover te spreken. Een helder beeld over deze vorm van co-ouderschap is belangrijk, zodat jij op de juiste moment kan kiezen om hiermee te starten opdat je niet dieper in de vechtscheiding komt.

Lees meer

5 redenen waarom ik graag in groep aan parallel ouderschap werk

"Eigenlijk wil ik liever individueel met je werken, An." Het verbaast je vast, wanneer ik je voorstel om deel te nemen aan een groepstraject met ouders die in hetzelfde schuitje zitten. Is dat wel iets voor mij? Ik vertel je graag 5 redenen waarom ik graag in groep aan parallel ouderschap werk.

Lees meer

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind kan volgen op school?

Wat doe je wanneer schoolwerk op een andere wijze opgevolgd wordt in de twee huizen? Wat doe je wanneer het schoolwerk bij de andere ouder niet goed of anders opgevolgd wordt dan jij zou willen, terwijl je niet zo'n goed contact hebt met die andere ouder?

Lees meer

Laten we het daar niet over hebben!

In een vechtscheiding, maak je dingen mee waarvoor je je kan schamen. Maar dat hoeft niet. Je bent niet alleen. Ik inspireer je graag om die schaamte te doorbreken, zodat je meer rust kan vinden voor je kinderen en jezelf.

Lees meer

Toegeven of op je strepen staan voor de kinderen?

Als co-ouderschap moeilijk gaat na de echtscheiding, is er iets anders nodig dan overleg. Alles wat je meedeelt of vraagt aan de andere ouder, heeft effect. En als het slecht aankomt, dan zal hij/zij dat laten horen aan jullie kinderen. Moet je dan zwijgen? Of op je strepen staan?

Lees meer

Kom uit je kot! En laat het moeilijk co-ouderschap niet op zijn beloop.

Dus als je denkt, dit is niet het moment om te werken aan parallel ouderschap. Weet dan dat er meer mogelijk is dan je brein je wil wijsmaken. Durf opnieuw te hopen en te dromen. Bouw elke dag aan die droom. (Maar niet de droom dat de andere ouder ooit tot inzicht zal komen, dat is wel realiteit)

Lees meer

Vul jouw EHBO kistje

In conflict na echtscheiding is werken aan jouw zelfzorg en die van je kinderen essentieel. Ik vertel je in deze blog graag waarom dit de basis is om uit moeilijk co-ouderschap te komen.

Lees meer

In een crisis zou je toch inzicht mogen verwachten van de andere ouder?

Over het rouwproces, dat de andere ouder niet de co-ouder is waar jij op hoopte. In een wereldwijde crisis, nu met corona, zou je toch samenwerking verwachten?

Lees meer

4 do’s en don’ts voor gescheiden ouders in een tijd van crisis

Hoe doe ik aan co-ouderschap wanneer de andere ouder niet meewerkt in een crisis? Een tijd van crisis, zoals de corona-tijd, kan trauma doen opflakkeren. Daardoor schiet het reptielenbrein van je ex-partner of jezelf opnieuw in voortdurende actie. Ik geef je graag 4 waardevolle do's en don'ts om je eigen reactie op de crisis te reguleren. Zodat jij er als ouder stevig kan staan om heldere keuzes te nemen die gericht zijn op actie dat rekening houdt met veel aspecten van een crisis.

Lees meer

De combi corona en co-ouderschap

Ik vertel je graag over enkele reflecties naar aanleiding van vragen die mij gesteld werden de voorbije dagen over het effect van de corona-crisis op moeilijk co-ouderschap.

Lees meer

Vertragen in moeilijk co-ouderschap

Dit artikel gaat over vertragen, terwijl je constant in paraatheid moet staan wanneer co-ouderschap met strijd verloopt.

Lees meer

Het conflictmonster

Parallel ouderschap is een bewezen effectieve uitweg uit de vechtscheiding. Het opzetten van de muur tussen beide ouders, helpt het conflictmonster bij de kinderen weg te houden.

Lees meer

Bemiddeling werkt vaak niet in een vechtscheiding

Lees meer

Hoe kan je verder, als je jouw kind niet bij een psycholoog krijgt?

Lees meer

Als de school onbedoeld meegaat in de vechtscheiding

Lees meer

Wat doe je met jouw angst die de co-ouder zaait?

Angst, je vindt ontzettend veel goed bedoelde raad hierover. Je wil dit het liefst niet voelen. Zo zit onze maatschappij ook in elkaar. Angst? Zoek een oplossing en het is weg. Maar zo werken gevoelens niet. Lees er meer over in dit artikel.

Lees meer

Wat helpt bij hoogconflictscheidingen?

In december 2018 verschenen de belangrijkste resultaten van het onderzoek van Inge Pasteels aan de PXL over wat werkt bij hoog conflict na echtscheiding. Dit vormde toen mee de basis voor de werking van Glinster.

Lees meer

Blijven staan ondanks de storm

Lees meer

Willen kinderen wel praten over de scheiding?

Lees meer

Scheiden doet lijden

Lees meer

Train je brein uit de vechtscheiding

Lees meer

Durf jij je boos maken op je kinderen na de echtscheiding?

Ik help ouders om na de echtscheiding grenzen te stellen aan onveilig of kwetsend gedrag van hun kinderen. Dat is vaak moeilijk om verschillende redenen. Ik help ouders stevig te staan en hier grenzen aan te geven. Hoe doe ik dat? Wel ik geef je in deze blog graag enkele ideeën.

Lees meer

SOS een boos kind na de echtscheiding – 5 tools om de band te versterken

Je vindt zoveel informatie over kinderen die boos zijn, maar het is toch anders wanneer je in een vechtscheiding zit. Hoe ga je daarmee om? Wat kan je wel doen en wat doe je beter niet? Met een andere mindset kan je meer doen dan je denkt! Op die manier houden we samen koers op de vele belangen van je kinderen.

Lees meer

Op zoek naar een ander woord voor vechtscheiding

De benaming ‘vechtscheiding’ vind ik niet goed voor alle ouders. Je kiest er vaak niet voor om in zo’n situatie te zijn. Het kijkt neer op ouders die in moeilijk co-ouderschap zitten. Het voelt beschuldigend, kleinerend, betuttelend… Toch roept het sterke reacties op.

Lees meer

Mijn kind zegt dat ik lieg, wat kan ik doen?

Na de echtscheiding mag je de andere ouder niet zwartmaken om de kinderen niet in een loyaliteitsprobleem te brengen. Maar wat als de andere ouder jou zwartmaakt of leugens over jou vertelt? Ik wil je inspireren om jou terug aan het stuur te zetten van je ouderschap in zo’n lastige situatie.

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x