In supervisie bij Lieve Cottyn

Gisteren checkte ik met mijn Instagram in bij de Interactie-Academie. Supervisie. Meteen kreeg ik de vraag van een volger: 'Wat is dat, supervisie?' Goede vraag. Voor mij was het ook spannend, want de eerste keer.

Supervisie is nodig voor een goede hulpverlening

Dat is iets voor psychologen, therapeuten en counselors. Omdat wij werken met het emotionele en relationele van onze cliënten, zijn we vatbaar voor onze eigen subjectiviteit. Het werken met ouders in een conflict na echtscheiding kan iets triggeren bij mij. Ik kan me plots meegezogen voelen. Waardoor ik ook mee terecht kom in de spiraal van het conflict. Dat is niet goed. Want het is mijn missie jullie uit het conflict te loodsen. Het is dus eigenlijk iemand die mee kijkt naar mijn valkuilen. Opdat ik me er bewuster van kan zijn en opnieuw de stap kan zetten met deze ouder uit het conflict met de ex.

De expert waar je maar niet genoeg van krijgt

De supervisor brengt zijn expertise mee in je knelpunt met de hulpvraag van een ouder. Je supervisor reflecteert over de mogelijkheden en trekt je blik open. Breed. Er komen dan meer vragen dan antwoorden. Dat is goed. Dan ben je terug vertrokken uit je knelpunt met deze ouder. Dat leerde ik al snel in dit vak: Als ik het antwoord voor een ouder weet of samen met een ouder mee-weet, dan zit het niet goed. 

Heel onzeker ging op weg naar Antwerpen

Ik schets de context van de ouder. Wat is de reden van de scheiding? Welke hulpverlening is er al betrokken? In welke mate wordt de ouder meegezogen in het conflict? Wat is zijn/haar hulpvraag? Wat ik me vooral afvraag deze eerste keer: Is mijn voorbereiding wel voldoende?

Lieve, je hebt me geïnspireerd!

Begin dit jaar leerde ik Lieve Cottyn kennen op de studiedag Over-Hoop van UPC Leuven.
Ze gaf er een lezing én een workshop. Mijn hand deed pijn van het schrijven. Ik snoepte van elk woord dat ze vertelde over parallel ouderschap en haar 30 jarige ervaring hiermee. Na de workshop stapte ik naar haar toe. Durfde ik dat wel? Wie ben ik, die kleine garnaal?

De ouders bij Glinster gingen meer en meer parallellen

"Het is gewoon opmerkelijk hoe met de tips tricks en dagelijkse reminders door die opdrachtjes en de oprechte gesprekken dat geleidelijk aan je visie en missie zelfs veranderen;"

"Na hoe jij mij en mijn kinderen geholpen hebt, mag je mij alles vragen"

"Er is een wereld voor mij opengegaan"

De vuurtoren kwam in zicht

 De richting van Glinster werd duidelijk. De richting die ouders houvast geeft in een conflict, maar toch de vrijheid om te blijven of opnieuw te worden wie ze zijn. Ik voelde me al minder een kleine garnaal en sprak Lieve Cottyn aan. Wil jij mijn supervisor zijn? Ja! Ik kon de dagen beginnen aftellen. 1-1 met Lieve. 

1981

Zij is thuis in het echtscheidingslandschap in Vlaanderen vanaf 1981. Ze heeft de evolutie aan de lijve meegemaakt, in de begeleiding van ouders. Ze begrijpt de geschiedenis achter de huidige trend van conflict na echtscheiding, waardoor ze ook duidelijker zicht heeft op wat er voor de hulpverleners te doen staat. Ze vertelde me gisteren over deze geschiedenis. Ik had het al gehoord van haar, maar wou het nog eens horen. Zodat ik begrijp waarom ik het parallel ouderschap met jullie doe.

Thuiskomen

Het was als thuiskomen gisteren. Warm en vriendelijk zonder oordeel. Mij steunend en sturend tegelijk. Ze doet voor wat ik met jullie doe. Herkenning. Eindelijk. Na vele keren tegen muren op te botsen in opleidingen en bij andere hulpverleners, eindelijk iemand die mij en jullie begrijpt! Wat een verademing. We moeten het ouderschap en het ex-partnerschap uit elkaar trekken, An. Dat doet de hulpverlening niet. De schuld van vechtscheidingen ligt niet bij beide ouders. Het ligt aan het systeem van de hulpverlening.

Level up

Deze eerste supervisie bracht mijn gesprekken van vandaag met ouders al meteen level-up. Ik doe mijn ogen dicht want ik kan het niet geloven. Maar ik doe ze terug open. Glinster bestaat en groeit. 

In supervisie bij Lieve Cottyn

Laten we het daar niet over hebben!

In een conflict na echtscheiding, maak je dingen mee waarvoor je je kan schamen. Maar dat hoeft niet. Je bent niet alleen. Ik inspireer je graag om die schaamte te doorbreken, zodat je meer rust kan vinden voor je kinderen en jezelf.

Lees meer

4 Do’s en don’ts wanneer je kind het contact met je verbreekt door het conflict na echtscheiding

Je kind wijst je af na de echtscheiding. Hij is liever bij de andere ouder. Hoe ga je daarmee om? Ik deel graag de 4 meest waardevolle do’s en don’ts wanneer jij afgewezen wordt door je kind.

10 mei 2020

Lees meer

Hoe begin je nu aan parallel ouderschap?

Over de voorwaarden om aan parallel ouderschap te beginnen. Ook al is het nog niet zo gekend. Als jij ervoor kiest en 100% voor gaat, dan straal je dat uit en neem je anderen die het nog niet kennen, mee.

30 april 2020

Lees meer

Toegeven of op je strepen staan voor de kinderen?

Als co-ouderschap moeilijk gaat na de echtscheiding, is er iets anders nodig dan overleg. Alles wat je meedeelt of vraagt aan de andere ouder, heeft effect. En als het slecht aankomt, dan zal hij/zij dat laten horen aan jullie kinderen. Moet je dan zwijgen? Of op je strepen staan?

15 april 2020

Lees meer

3 eenvoudige manieren om stress in conflict te doen zakken

In conflict na echtscheiding is werken aan jouw zelfzorg en die van je kinderen essentieel. Ik vertel je graag 3 waardevolle en eenvoudige manieren om dat te doen.

7 april 2020

Lees meer

Kom uit je kot! En laat het moeilijk co-ouderschap niet op zijn beloop.

Dus als je denkt, dit is niet het moment om te werken aan parallel ouderschap. Weet dan dat er meer mogelijk is dan je brein je wil wijsmaken. Durf opnieuw te hopen en te dromen. Bouw elke dag aan die droom. (Maar niet de droom dat de andere ouder ooit tot inzicht zal komen, dat is wel realiteit)

3 april 2020

Lees meer

In een crisis zou je toch inzicht mogen verwachten van de andere ouder?

Over het rouwproces, dat de andere ouder niet de co-ouder is waar jij op hoopte. In een wereldwijde crisis, nu met corona, zou je toch samenwerking verwachten?

27 maart 2020

Lees meer

4 do’s en don’ts voor gescheiden ouders in deze corona-tijd.

Hoe doe ik aan co-ouderschap wanneer de andere ouder niet meewerkt in een crisis?

19 maart 2020

Lees meer

De combi corona en co-ouderschap

Ik vertel je graag over enkele reflecties naar aanleiding van vragen die mij gesteld werden de voorbije dagen over het effect van de corona-crisis op moeilijk co-ouderschap.

14 maart 2020

Lees meer

Vertragen in moeilijk co-ouderschap

Dit artikel gaat over vertragen, terwijl je constant in paraatheid moet staan wanneer co-ouderschap met strijd verloopt.

7 maart 2020

Lees meer

Veilige eilandjes als antigif voor conflict

Veilige eilandjes kunnen beschermen tegen de problemen van een psychisch kwetsbare ouder. Ook in een conflict na echtscheiding.

27 februari 2020

Lees meer

Parallel ouderschap is ook co-ouderschap

Er bestaan heel wat misverstanden in de samenleving rond scheiden. De woorden verliezen hun betekenis en worden door elkaar gebruikt. Ik zet graag alles op een rijtje.

Lees meer

SOS een boos kind na de echtscheiding

Je vindt zoveel informatie over kinderen die boos zijn. Op internet, opvoedboeken, televisie,... Maar het is toch anders, wanneer er een conflict is na de echtscheiding. De problemen met boze kinderen krijgen een extra moeilijke laag:

Lees meer

Wat is dat nu, parallel ouderschap?

De weg van 'gelukkig gescheiden' is niet altijd mogelijk. Maar er is ook een andere weg. Die ook gelukkig maakt. De weg van parallel ouderschap.

Lees meer

4 strategieën om uit het conflict te gaan

4 strategieën om je niet te laten grijpen door het conflictmonster (lees eerst het artikel over het conflictmonster ;-))

Lees meer

Het conflictmonster

Parallel ouderschap is een bewezen effectieve uitweg uit de vechtscheiding. Het opzetten van de muur tussen beide ouders, helpt het conflictmonster bij de kinderen weg te houden.

Lees meer

Bemiddeling werkt vaak niet in een vechtscheiding

Lees meer

Hoe kan je verder, als je jouw kind niet bij een psycholoog krijgt?

Lees meer

Een eureka moment in de Colruyt

Over echtscheiding, trauma, hooggevoeligheid en het belang van herhaling.

Lees meer

Wat Johnny Depp ons kan leren over huiselijk geweld

Lees meer

On turning shit into roses

Lees meer

2 ouders, 2 schuldigen

Lees meer

Als de school onbedoeld meegaat in de vechtscheiding

Lees meer

Moederdag, waar verdriet en vreugde elkaar kruisen

Lees meer

De 5 valkuilen tijdens het wisselmoment

Ik bespreek 5 valkuilen die ik steeds zie terugkomen bij ouders en kinderen voor, tijdens of na het wisselmoment (het moment dat het kind wisselt van ouder).

Lees meer

Wat doe je met jouw angst die de co-ouder zaait?

Angst, je vindt ontzettend veel goed bedoelde raad hierover. Je wil dit het liefst niet voelen. Zo zit onze maatschappij ook in elkaar. Angst? Zoek een oplossing en het is weg. Maar zo werken gevoelens niet. Lees er meer over in dit artikel.

Lees meer

3 mythes over kinderen met een narcistische ouder

In dit artikel bespreek ik 3 mythes die leven bij ouders die co-ouderen met een narcistische ex-partner.

Lees meer

Dit moet iedereen weten

Lees meer

Wat helpt bij hoogconflictscheidingen?

In december 2018 verschenen de belangrijkste resultaten van het onderzoek van Inge Pasteels aan de PXL over wat werkt bij hoog conflict na echtscheiding. Dit vormde toen mee de basis voor de werking van Glinster.

Lees meer

Blijven staan ondanks de storm

Lees meer

Waarom ik ook met ouders werk

Lees meer

Willen kinderen wel praten over de scheiding?

Lees meer

Scheiden doet lijden

Lees meer

Narcisme, wat met de kinderen?

Lees meer

Train je brein uit de vechtscheiding

Lees meer

Wanneer hoop verloren gaat

Lees meer

Waar feest en verdriet elkaar kruisen

Lees meer

Iedereen is hier vader of moeder

Lees meer

Hoe één ouder in een complexe scheiding het verschil kan maken

Lees meer

Kinderrechten

Lees meer

Boete in Italië op kwaadspreken over andere ouder

Lees meer

Die dag viel de duisternis

Lees meer

5 things I learned from Andolfi

Lees meer

Hoe drijfzand je kan redden uit een moeilijke scheiding

Lees meer

Een vechtscheiding? Eigen schuld!

Lees meer

Kwetsbaarheid maakt krachtig

Lees meer

We leven in een ikkige tijd

Lees meer

Eenzaamheid na de scheiding

Lees meer

Een mindfulness-momentje

Lees meer

Omgaan met verdriet & teleurstelling

Lees meer

Veerkrachtige kinderen na de scheiding

Lees meer

Het nieuwe schooljaar, een nieuw begin

Lees meer

Na de scheiding… schuldig?

Lees meer

Familierechtbanken kreunen onder het werk

Lees meer

Prentenboeken over echtscheiding voor kleuters

Lees meer

Mijn fascinatie voor wiskunde

Lees meer

Boos, boos, boos!

Lees meer

Het leukeherinneringsgangetje

Lees meer

Mama, papa, ik zal voor je zorgen.

Lees meer

Prentenboeken over echtscheiding

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x