Kom uit je kot! En laat het moeilijk co-ouderschap niet op zijn beloop.

Ook al kan je niet uit je kot (voor de Nederlanders: onze slogan in Vlaanderen is ‘Blijf in je kot’. Een dialectwoord voor ‘je huis’) – laat dat geen excuus zijn om je neer te leggen bij co-ouderschap dat niet goed loopt.

Voor ik inga op de uitdagingen met co-ouderschap in deze tijden, vertel ik graag een verhaal van mezelf. Dat je kan inspireren – om uit je kot te komen.

Ik kreeg op mijn dak van mijn lief. Dat ik het niet goed aanpakte, deze crisis. Op mijn dak voelde aan als een klop van de hamer. Ook dat niet erbij hé!? De schuld van onze gebrekkige communicatie de voorbije weken, werd bij mij gelegd. Ik maakte me heel klein. Ik liet hem uitpraten, zonder olie op het vuur te gooien. Het gesprek eindigde. Ik legde af.

Twee uren later, belde ik terug. Om te zeggen dat er ook iets van hem in zat, dat het tussen even niet boterde. Dat ik best fier was op mezelf hoe ik deze crisis aanpakte. Dat me niets te verwijten viel.

Zoiets zou ik vroeger nooit kunnen zeggen hebben. Maar nu deed ik het rustig, alsof ik nooit anders had gedaan. Hij pruttelde een beetje tegen. Het ging wat beter lopen daarna. Vandaag eindigde het telefoontje met hem zelfs met een ‘Ik zie je graag’ van zijn kant. Als nuchtere wetenschapper zegt hij zoiets niet vaak vanzelf.


Wat wil ik met dit verhaaltje vertellen?

Ook al zit je in je kot, je moet je niet neerleggen bij je frustraties of machteloosheid.
Je kan er iets mee doen.

Anders zal het je uitputten. Je hebt nog wel energie en adrenaline voor enkele weken, maanden, misschien jaren. Toch is dit niet onuitputtelijk. Monitor goed jouw energielevel. Ga daar radicaal voor kiezen.

Dat jij en je kinderen rechten hebben. Dat je niet over je heen moet laten lopen. Je niet laten vertrappelen. Je mag opkomen voor je rechten. Niet met de bulldozer, maar zachtjes. Mijn zachte stem heb ik moeten oefenen en oefenen. Die is niet vanzelf gekomen. Vroeger liet ik over me heen trappelen. Maar nu is mijn zachte stem zo krachtig. Die zet ik mee in voor jullie kinderen.


Ook in tijden van corona.

De begeleidingen lopen gewoon door (ik werkte al veel online, met ouders van Amsterdam tot aan de Belgische kust).

De kinderen en tieners die in nood zijn, doe ik online zoomsessies van 30 minuten (met Kraakje, de handpop).

De workshop vorige zondag, gaf ik gewoon online. Hier een reactie van een deelneemster:

In het begin dacht ik 'Oh nee, dan wil ik eigenlijk mijn geld terug'. Maar door de corona-maatregelen ben ik ook voor het werk verplicht gerold in het videochatten en dergelijke. Dus was het al meer vertrouwd. En nu achteraf ben ik eigenlijk blij dat het online was en niet live. Meer tijd om op je eigen case te focussen, maar toch nog contact met de anderen. De verplaatsing niet moeten doen...Ook hoe je erin geslaagd bent geweest van ons een groepsgevoel te geven... Chapeau!

Zij oefenden zondag in het authentiek ouderschap. Wanneer overleg met de andere ouder niet werkt. Of je kwaad maakt.


Het dilemma: Geef ik nu toe (maar stel ik me onderdanig op) of kom ik op voor de kinderen (en riskeer ik meer gedoe)?

Dat dilemma klaar je niet met één simpel advies op.

Zo is conflict na echtscheiding jammer genoeg niet.

Het vraagt visie.
Volharding.

Moed.

Kwaliteiten.

Dat moet je ontwikkelen. Want het is geen sprint. Het is een marathon. Voor een marathon heb je ook andere vaardigheden nodig dan voor een sprint. Awel, dus ook bij een moeilijke echtscheiding. Die vaardigheden ontwikkel je.

Deze tekening maakte ik voor een meisje in begeleiding.


Wat zijn nu die vaardigheden die je nodig hebt voor deze marathon met de co-ouder?

 • Vertragen (en dan nog eens vertragen)
 • Je eigen zuurstofmasker radicaal au serieus nemen
 • Conflict de-escaleren
 • Steunen van je kinderen in het loyaliteitsconflict
 • Je omringen met steun
 • Goed omgaan met afwijzing van je kind

Bouw hieraan. Niet alles tegelijk. Stap voor stap. Eén puntje per keer. Je zal zien, je komt ver met je kinderen.


Dus als je denkt, dit is nu niet het moment. Want ik moet in mijn kot blijven. Of ik heb geen tijd. Of het zal wel voorbijgaan. Weet dan dat er meer mogelijk is dan je brein je wil wijsmaken. Durf opnieuw te hopen en te dromen. Bouw elke dag aan die droom. (Maar niet de droom dat je de andere ouder ooit tot inzicht zal komen, dat is wel realiteit).


Op 25 april start ik opnieuw met het groepstraject ‘Houvast in conflict na echtscheiding’. In dit traject leer je:

 • Wat parallel ouderschap is en waarom het de beste manier is om uit het moeilijk co-ouderschap te komen
 • Concrete handvatten voor jou en je kinderen om rust te vinden
 • Mijn inbreng in hoe jij dagelijkse scenario’s kan veranderen
 • Positieve vibe van ouders in dezelfde situatie
 • Een hoop inzichten en oefeningen met een handige app

Als je klaar bent om de stap te zetten, dan spreken we af zodat jij al jouw vragen kan stellen over dit traject (je kan er ook hier meer over lezen)

Omdat het traject hé-le-maal online zal doorgaan (ja, dat lees je goed – ik ken de vele voordelen dus ga ik ervoor), is jouw deelnameprijs nu €450 – dat je ook kan splitsen in 3 stukken.

Lees hier meer over het groepstraject


Ik hoop dat je het lastig co-ouderschap niet op zijn beloop moet laten gaan, omdat alles stilligt. Dat je blijft actie ondernemen en doen wat nodig is voor je kinderen.


Met vriendelijke groetjes,

An




Kom uit je kot! En laat het moeilijk co-ouderschap niet op zijn beloop.

De smartphone maakt een conflict na echtscheiding nog groter

Loopt de communicatie met je ex-partner over de kinderen niet goed? Het bevordert het welzijn van je kinderen als je bewust omgaat met de berichtjes van vader/moeder via de smartphone in het co-ouderschap. In deze blog wil ik je helpen zien waarom de smartphone een conflict tussen ouders nog sterker maakt. Ik vertel je ook waarom het de moeite waard is om hier bewuster mee om te gaan.

Lees meer

Moeilijk co-ouderschap zonder je kinderen te belasten? Het kan met parallel ouderschap.

Het is de meest gehoorde twijfel van parallel ouderschap, dat het de kinderen juist meer belast. In deze blog bespreek ik waarom parallel ouderschap kinderen niet méér belast, maar juist kansen geeft om te groeien als weerbaar kind van 2 aparte ouders. Ik geef je 4 eye-openers die je blik kunnen verbreden.

Lees meer

Op zoek naar een ander woord voor vechtscheiding

De benaming ‘vechtscheiding’ vind ik niet goed voor alle ouders. Je kiest er vaak niet voor om in zo’n situatie te zijn. Het kijkt neer op ouders die in moeilijk co-ouderschap zitten. Het voelt beschuldigend, kleinerend, betuttelend… Kortom, het geeft weinig erkenning. Het versterkt niet.

Lees meer

3 Redenen waarom hulp vragen bij een vechtscheiding niet evident is

Er is schaamte bij ouders die gescheiden zijn en problemen hebben daardoor. Men heeft snel oordelen klaar voor mensen die niet in het ‘normale’ plaatje passen in onze samenleving. Ook over ouders die in een vechtscheiding zitten, is er niet altijd begrip. Dat geeft eenzame gevoelens. Die eenzaamheid durven doorbreken, is vaak een grote stap. In deze blog vertel ik je graag over 3 redenen waarom gescheiden ouders niet durven spreken over hun problemen.

Lees meer

3 Misverstanden over de muur opzetten met je ex-partner

Parallel ouderschap leert je om “de muur” op te zetten tussen jezelf en de vader/moeder van je kinderen. Dit om het conflict tussen jullie te verminderen. Want dat conflict is niet goed voor het welzijn van je kinderen. Er zijn wat misverstanden over die muur waarover ik het graag wil hebben.

Lees meer

Waarom je kinderen steunen meer is dan schade beperken

Als je juridisch of bij instanties bescherming zoekt voor de schade die je kinderen oplopen door het conflict na de echtscheiding, kan je op muren botsen. Echtscheiding en huiselijk geweld horen bij de risicofactoren voor de ontwikkeling van kinderen. Toch wordt er vaak gewezen op de veerkracht en weerbaarheid van kinderen. Dat kan je teleurstellen. Ik vertel je graag wat de meerwaarde is van goede en juiste steun voor kinderen door 1 ouder, ook als er huiselijk geweld is na de echtscheiding.

Lees meer

Is parallel ouderschap iets voor mij?

An, dat past niet bij mijn waarden. Ik vind dat we toch moeten overleggen over de opvoeding van de kinderen. Misschien herken je dit? Je bent niet alleen. Ouders die eraan denken te starten met parallel ouderschap, hebben een paar twijfels. Ik help je graag door hierover te spreken. Een helder beeld over deze vorm van co-ouderschap is belangrijk, zodat jij op de juiste moment kan kiezen om hiermee te starten opdat je niet dieper in de vechtscheiding komt.

Lees meer

5 Belangrijke inzichten waardoor je begrijpt wat Parallel Ouderschap is

Je vraagt jezelf af “Wat is dat nu, parallel ouderschap?” Je hebt het gehoord van een vriend, een hulpverlener of de rechtbank. Dan ga je op zoek naar informatie. Ik vertel je hier wat jij moet weten over parallel ouderschap.

Lees meer

3 mythes over narcisme en kinderen, na de echtscheiding

Bij veel vechtscheidingen in onze samenleving op dit moment, valt het woord 'narcistische ex-partner'. In deze blog bespreek ik 3 mythes over co-ouderschap met een narcistische ex en hoe parallel ouderschap de kinderen eilandjes van rust kunnen geven.

Lees meer

5 redenen waarom ik graag in groep aan parallel ouderschap werk

"Eigenlijk wil ik liever individueel met je werken, An." Het verbaast je vast, wanneer ik je voorstel om deel te nemen aan een groepstraject met ouders die in hetzelfde schuitje zitten. Is dat wel iets voor mij? Ik vertel je graag 5 redenen waarom ik graag in groep aan parallel ouderschap werk.

Lees meer

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind kan volgen op school?

Wat doe je wanneer schoolwerk op een andere wijze opgevolgd wordt in de twee huizen? Wat doe je wanneer het schoolwerk bij de andere ouder niet goed of anders opgevolgd wordt dan jij zou willen, terwijl je niet zo'n goed contact hebt met die andere ouder?

Lees meer

Bij Lieve Cottyn, de coryfee van het parallel ouderschap

Elke maand ga ik in gesprek met Lieve Cottyn. Zij leert me de kneepjes van het parallel ouderschap en hoe ik hier telkens beter in kan worden. Wie is ze, wat doet ze en wat leert ze me?

Lees meer

Laten we het daar niet over hebben!

In een vechtscheiding, maak je dingen mee waarvoor je je kan schamen. Maar dat hoeft niet. Je bent niet alleen. Ik inspireer je graag om die schaamte te doorbreken, zodat je meer rust kan vinden voor je kinderen en jezelf.

Lees meer

4 Do’s en don’ts wanneer je kind het contact met je verbreekt na de echtscheiding

Je kind wijst je af na de echtscheiding. Hij is liever bij de andere ouder. Hoe ga je daarmee om? Ik deel graag de 4 meest waardevolle do’s en don’ts wanneer jij afgewezen wordt door je kind.

Lees meer

Hoe begin je nu aan parallel ouderschap?

Over de voorwaarden om aan parallel ouderschap te beginnen. Ook al is het nog niet zo gekend. Als jij ervoor kiest en 100% voor gaat, dan straal je dat uit en neem je anderen die het nog niet kennen, mee.

Lees meer

Toegeven of op je strepen staan voor de kinderen?

Als co-ouderschap moeilijk gaat na de echtscheiding, is er iets anders nodig dan overleg. Alles wat je meedeelt of vraagt aan de andere ouder, heeft effect. En als het slecht aankomt, dan zal hij/zij dat laten horen aan jullie kinderen. Moet je dan zwijgen? Of op je strepen staan?

Lees meer

Narcisme, wat met de kinderen?

In 2019 mocht ik tijdens een paar infoseminars van Nelly De Keye mijn werk met kinderen en tieners komen toelichten. Omdat tijdens een vechtscheiding vaak het woord 'narcisme' valt, kom ik dit ook in mijn praktijk tegen. Hoe kunnen we hier mee omgaan, met respect voor beide ouders? Daarom schreef ik deze brief, vanuit de beleving van een kind in deze situatie.

Lees meer

Vul jouw EHBO kistje

In conflict na echtscheiding is werken aan jouw zelfzorg en die van je kinderen essentieel. Ik vertel je in deze blog graag waarom dit de basis is om uit moeilijk co-ouderschap te komen.

Lees meer

In een crisis zou je toch inzicht mogen verwachten van de andere ouder?

Over het rouwproces, dat de andere ouder niet de co-ouder is waar jij op hoopte. In een wereldwijde crisis, nu met corona, zou je toch samenwerking verwachten?

Lees meer

4 do’s en don’ts voor gescheiden ouders in een tijd van crisis

Hoe doe ik aan co-ouderschap wanneer de andere ouder niet meewerkt in een crisis? Een tijd van crisis, zoals de corona-tijd, kan trauma doen opflakkeren. Daardoor schiet het reptielenbrein van je ex-partner of jezelf opnieuw in voortdurende actie. Ik geef je graag 4 waardevolle do's en don'ts om je eigen reactie op de crisis te reguleren. Zodat jij er als ouder stevig kan staan om heldere keuzes te nemen die gericht zijn op actie dat rekening houdt met veel aspecten van een crisis.

Lees meer

De combi corona en co-ouderschap

Ik vertel je graag over enkele reflecties naar aanleiding van vragen die mij gesteld werden de voorbije dagen over het effect van de corona-crisis op moeilijk co-ouderschap.

Lees meer

Vertragen in moeilijk co-ouderschap

Dit artikel gaat over vertragen, terwijl je constant in paraatheid moet staan wanneer co-ouderschap met strijd verloopt.

Lees meer

Veilige eilandjes als antigif voor een moeilijke echtscheiding

Veilige eilandjes kunnen beschermen tegen de problemen van een psychisch kwetsbare ouder, ook bij een moeilijke echtscheiding. Ik vertel je graag hoe je dit veilig eiland kan opbouwen met je kinderen in 3 stappen.

Lees meer

Parallel ouderschap is ook co-ouderschap

Er bestaan heel wat misverstanden in de samenleving rond scheiden. De woorden verliezen hun betekenis en worden door elkaar gebruikt. Ik zet graag alles op een rijtje.

Lees meer

SOS een boos kind na de echtscheiding – 5 tools om de band te versterken

Je vindt zoveel informatie over kinderen die boos zijn. Op internet, opvoedboeken, televisie,... Maar het is toch anders, wanneer je in een vechtscheiding zit. Je kinderen wijzen jou of vader/moeder af. Hoe ga je daarmee om? Wat kan je wel doen en wat doe je beter niet? Je kan meer doen dan je denkt! Maar het vraagt een andere mindset. Op die manier houden we samen koers op de vele belangen van je kinderen.

Lees meer

4 strategieën om uit het conflict te gaan

4 strategieën om je niet te laten grijpen door het conflictmonster (lees eerst het artikel over het conflictmonster ;-))

Lees meer

Het conflictmonster

Parallel ouderschap is een bewezen effectieve uitweg uit de vechtscheiding. Het opzetten van de muur tussen beide ouders, helpt het conflictmonster bij de kinderen weg te houden.

Lees meer

Bemiddeling werkt vaak niet in een vechtscheiding

Lees meer

Hoe kan je verder, als je jouw kind niet bij een psycholoog krijgt?

Lees meer

In supervisie bij Lieve Cottyn

Wat is dat supervisie? Wie is Lieve Cottyn? Waarom is dit goed voor Glinster?

Lees meer

On turning shit into roses

Lees meer

2 ouders, 2 schuldigen

Lees meer

Als de school onbedoeld meegaat in de vechtscheiding

Lees meer

De 5 valkuilen tijdens het wisselmoment

Ik bespreek 5 valkuilen die ik steeds zie terugkomen bij ouders en kinderen voor, tijdens of na het wisselmoment (het moment dat het kind wisselt van ouder).

Lees meer

Wat doe je met jouw angst die de co-ouder zaait?

Angst, je vindt ontzettend veel goed bedoelde raad hierover. Je wil dit het liefst niet voelen. Zo zit onze maatschappij ook in elkaar. Angst? Zoek een oplossing en het is weg. Maar zo werken gevoelens niet. Lees er meer over in dit artikel.

Lees meer

Wat helpt bij hoogconflictscheidingen?

In december 2018 verschenen de belangrijkste resultaten van het onderzoek van Inge Pasteels aan de PXL over wat werkt bij hoog conflict na echtscheiding. Dit vormde toen mee de basis voor de werking van Glinster.

Lees meer

Blijven staan ondanks de storm

Lees meer

Willen kinderen wel praten over de scheiding?

Lees meer

Scheiden doet lijden

Lees meer

Train je brein uit de vechtscheiding

Lees meer

Hoe één ouder in een complexe scheiding het verschil kan maken

Lees meer

5 things I learned from Andolfi

Lees meer

Hoe drijfzand je kan redden uit een moeilijke scheiding

Lees meer

Een vechtscheiding? Eigen schuld!

Lees meer

Eenzaamheid na de scheiding

Lees meer

Omgaan met verdriet & teleurstelling

Lees meer

Familierechtbanken kreunen onder het werk

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x