3 april 2020

Kom uit je kot! En laat het moeilijk co-ouderschap niet op zijn beloop.

Ook al kan je niet uit je kot (voor de Nederlanders: onze slogan in Vlaanderen is ‘Blijf in je kot’. Een dialectwoord voor ‘je huis’) – laat dat geen excuus zijn om je neer te leggen bij co-ouderschap dat niet goed loopt.

Voor ik inga op de uitdagingen met co-ouderschap in deze tijden, vertel ik graag een verhaal van mezelf. Dat je kan inspireren – om uit je kot te komen.

Ik kreeg op mijn dak van mijn lief. Dat ik het niet goed aanpakte, deze crisis. Op mijn dak voelde aan als een klop van de hamer. Ook dat niet erbij hé!? De schuld van onze gebrekkige communicatie de voorbije weken, werd bij mij gelegd. Ik maakte me heel klein. Ik liet hem uitpraten, zonder olie op het vuur te gooien. Het gesprek eindigde. Ik legde af.

Twee uren later, belde ik terug. Om te zeggen dat er ook iets van hem in zat, dat het tussen even niet boterde. Dat ik best fier was op mezelf hoe ik deze crisis aanpakte. Dat me niets te verwijten viel.

Zoiets zou ik vroeger nooit kunnen zeggen hebben. Maar nu deed ik het rustig, alsof ik nooit anders had gedaan. Hij pruttelde een beetje tegen. Het ging wat beter lopen daarna. Vandaag eindigde het telefoontje met hem zelfs met een ‘Ik zie je graag’ van zijn kant. Als nuchtere wetenschapper zegt hij zoiets niet vaak vanzelf.


Wat wil ik met dit verhaaltje vertellen?

Ook al zit je in je kot, je moet je niet neerleggen bij je frustraties of machteloosheid.
Je kan er iets mee doen.

Anders zal het je uitputten. Je hebt nog wel energie en adrenaline voor enkele weken, maanden, misschien jaren. Toch is dit niet onuitputtelijk. Monitor goed jouw energielevel. Ga daar radicaal voor kiezen.

Dat jij en je kinderen rechten hebben. Dat je niet over je heen moet laten lopen. Je niet laten vertrappelen. Je mag opkomen voor je rechten. Niet met de bulldozer, maar zachtjes. Mijn zachte stem heb ik moeten oefenen en oefenen. Die is niet vanzelf gekomen. Vroeger liet ik over me heen trappelen. Maar nu is mijn zachte stem zo krachtig. Die zet ik mee in voor jullie kinderen.


Ook in tijden van corona.

De begeleidingen lopen gewoon door (ik werkte al veel online, met ouders van Amsterdam tot aan de Belgische kust).

De kinderen en tieners die in nood zijn, doe ik online zoomsessies van 30 minuten (met Kraakje, de handpop).

De workshop vorige zondag, gaf ik gewoon online. Hier een reactie van een deelneemster:

In het begin dacht ik 'Oh nee, dan wil ik eigenlijk mijn geld terug'. Maar door de corona-maatregelen ben ik ook voor het werk verplicht gerold in het videochatten en dergelijke. Dus was het al meer vertrouwd. En nu achteraf ben ik eigenlijk blij dat het online was en niet live. Meer tijd om op je eigen case te focussen, maar toch nog contact met de anderen. De verplaatsing niet moeten doen...Ook hoe je erin geslaagd bent geweest van ons een groepsgevoel te geven... Chapeau!

Zij oefenden zondag in het authentiek ouderschap. Wanneer overleg met de andere ouder niet werkt. Of je kwaad maakt.


Het dilemma: Geef ik nu toe (maar stel ik me onderdanig op) of kom ik op voor de kinderen (en riskeer ik meer gedoe)?

Dat dilemma klaar je niet met één simpel advies op.

Zo is conflict na echtscheiding jammer genoeg niet.

Het vraagt visie.
Volharding.

Moed.

Kwaliteiten.

Dat moet je ontwikkelen. Want het is geen sprint. Het is een marathon. Voor een marathon heb je ook andere vaardigheden nodig dan voor een sprint. Awel, dus ook bij een moeilijke echtscheiding. Die vaardigheden ontwikkel je.

Deze tekening maakte ik voor een meisje in begeleiding.


Wat zijn nu die vaardigheden die je nodig hebt voor deze marathon met de co-ouder?

 • Vertragen (en dan nog eens vertragen)
 • Je eigen zuurstofmasker radicaal au serieus nemen
 • Conflict de-escaleren
 • Steunen van je kinderen in het loyaliteitsconflict
 • Je omringen met steun
 • Goed omgaan met afwijzing van je kind

Bouw hieraan. Niet alles tegelijk. Stap voor stap. Eén puntje per keer. Je zal zien, je komt ver met je kinderen.


Dus als je denkt, dit is nu niet het moment. Want ik moet in mijn kot blijven. Of ik heb geen tijd. Of het zal wel voorbijgaan. Weet dan dat er meer mogelijk is dan je brein je wil wijsmaken. Durf opnieuw te hopen en te dromen. Bouw elke dag aan die droom. (Maar niet de droom dat je de andere ouder ooit tot inzicht zal komen, dat is wel realiteit).


Op 25 april start ik opnieuw met het groepstraject ‘Houvast in conflict na echtscheiding’. In dit traject leer je:

 • Wat parallel ouderschap is en waarom het de beste manier is om uit het moeilijk co-ouderschap te komen
 • Concrete handvatten voor jou en je kinderen om rust te vinden
 • Mijn inbreng in hoe jij dagelijkse scenario’s kan veranderen
 • Positieve vibe van ouders in dezelfde situatie
 • Een hoop inzichten en oefeningen met een handige app

Als je klaar bent om de stap te zetten, dan spreken we af zodat jij al jouw vragen kan stellen over dit traject (je kan er ook hier meer over lezen)

Omdat het traject hé-le-maal online zal doorgaan (ja, dat lees je goed – ik ken de vele voordelen dus ga ik ervoor), is jouw deelnameprijs nu €450 – dat je ook kan splitsen in 3 stukken.

Lees hier meer over het groepstraject


Ik hoop dat je het lastig co-ouderschap niet op zijn beloop moet laten gaan, omdat alles stilligt. Dat je blijft actie ondernemen en doen wat nodig is voor je kinderen.


Met vriendelijke groetjes,

An
Kom uit je kot! En laat het moeilijk co-ouderschap niet op zijn beloop.

Laten we het daar niet over hebben!

In een conflict na echtscheiding, maak je dingen mee waarvoor je je kan schamen. Maar dat hoeft niet. Je bent niet alleen. Ik inspireer je graag om die schaamte te doorbreken, zodat je meer rust kan vinden voor je kinderen en jezelf.

Lees meer

4 Do’s en don’ts wanneer je kind het contact met je verbreekt door het conflict na echtscheiding

Je kind wijst je af na de echtscheiding. Hij is liever bij de andere ouder. Hoe ga je daarmee om? Ik deel graag de 4 meest waardevolle do’s en don’ts wanneer jij afgewezen wordt door je kind.

10 mei 2020

Lees meer

Hoe begin je nu aan parallel ouderschap?

Over de voorwaarden om aan parallel ouderschap te beginnen. Ook al is het nog niet zo gekend. Als jij ervoor kiest en 100% voor gaat, dan straal je dat uit en neem je anderen die het nog niet kennen, mee.

30 april 2020

Lees meer

Toegeven of op je strepen staan voor de kinderen?

Als co-ouderschap moeilijk gaat na de echtscheiding, is er iets anders nodig dan overleg. Alles wat je meedeelt of vraagt aan de andere ouder, heeft effect. En als het slecht aankomt, dan zal hij/zij dat laten horen aan jullie kinderen. Moet je dan zwijgen? Of op je strepen staan?

15 april 2020

Lees meer

3 eenvoudige manieren om stress in conflict te doen zakken

In conflict na echtscheiding is werken aan jouw zelfzorg en die van je kinderen essentieel. Ik vertel je graag 3 waardevolle en eenvoudige manieren om dat te doen.

7 april 2020

Lees meer

In een crisis zou je toch inzicht mogen verwachten van de andere ouder?

Over het rouwproces, dat de andere ouder niet de co-ouder is waar jij op hoopte. In een wereldwijde crisis, nu met corona, zou je toch samenwerking verwachten?

27 maart 2020

Lees meer

4 do’s en don’ts voor gescheiden ouders in deze corona-tijd.

Hoe doe ik aan co-ouderschap wanneer de andere ouder niet meewerkt in een crisis?

19 maart 2020

Lees meer

De combi corona en co-ouderschap

Ik vertel je graag over enkele reflecties naar aanleiding van vragen die mij gesteld werden de voorbije dagen over het effect van de corona-crisis op moeilijk co-ouderschap.

14 maart 2020

Lees meer

Vertragen in moeilijk co-ouderschap

Dit artikel gaat over vertragen, terwijl je constant in paraatheid moet staan wanneer co-ouderschap met strijd verloopt.

7 maart 2020

Lees meer

Veilige eilandjes als antigif voor conflict

Veilige eilandjes kunnen beschermen tegen de problemen van een psychisch kwetsbare ouder. Ook in een conflict na echtscheiding.

27 februari 2020

Lees meer

Parallel ouderschap is ook co-ouderschap

Er bestaan heel wat misverstanden in de samenleving rond scheiden. De woorden verliezen hun betekenis en worden door elkaar gebruikt. Ik zet graag alles op een rijtje.

Lees meer

SOS een boos kind na de echtscheiding

Je vindt zoveel informatie over kinderen die boos zijn. Op internet, opvoedboeken, televisie,... Maar het is toch anders, wanneer er een conflict is na de echtscheiding. De problemen met boze kinderen krijgen een extra moeilijke laag:

Lees meer

Wat is dat nu, parallel ouderschap?

De weg van 'gelukkig gescheiden' is niet altijd mogelijk. Maar er is ook een andere weg. Die ook gelukkig maakt. De weg van parallel ouderschap.

Lees meer

4 strategieën om uit het conflict te gaan

4 strategieën om je niet te laten grijpen door het conflictmonster (lees eerst het artikel over het conflictmonster ;-))

Lees meer

Het conflictmonster

Parallel ouderschap is een bewezen effectieve uitweg uit de vechtscheiding. Het opzetten van de muur tussen beide ouders, helpt het conflictmonster bij de kinderen weg te houden.

Lees meer

Bemiddeling werkt vaak niet in een vechtscheiding

Lees meer

Hoe kan je verder, als je jouw kind niet bij een psycholoog krijgt?

Lees meer

In supervisie bij Lieve Cottyn

Wat is dat supervisie? Wie is Lieve Cottyn? Waarom is dit goed voor Glinster?

Lees meer

Een eureka moment in de Colruyt

Over echtscheiding, trauma, hooggevoeligheid en het belang van herhaling.

Lees meer

Wat Johnny Depp ons kan leren over huiselijk geweld

Lees meer

On turning shit into roses

Lees meer

2 ouders, 2 schuldigen

Lees meer

Als de school onbedoeld meegaat in de vechtscheiding

Lees meer

Moederdag, waar verdriet en vreugde elkaar kruisen

Lees meer

De 5 valkuilen tijdens het wisselmoment

Ik bespreek 5 valkuilen die ik steeds zie terugkomen bij ouders en kinderen voor, tijdens of na het wisselmoment (het moment dat het kind wisselt van ouder).

Lees meer

Wat doe je met jouw angst die de co-ouder zaait?

Angst, je vindt ontzettend veel goed bedoelde raad hierover. Je wil dit het liefst niet voelen. Zo zit onze maatschappij ook in elkaar. Angst? Zoek een oplossing en het is weg. Maar zo werken gevoelens niet. Lees er meer over in dit artikel.

Lees meer

3 mythes over kinderen met een narcistische ouder

In dit artikel bespreek ik 3 mythes die leven bij ouders die co-ouderen met een narcistische ex-partner.

Lees meer

Dit moet iedereen weten

Lees meer

Wat helpt bij hoogconflictscheidingen?

In december 2018 verschenen de belangrijkste resultaten van het onderzoek van Inge Pasteels aan de PXL over wat werkt bij hoog conflict na echtscheiding. Dit vormde toen mee de basis voor de werking van Glinster.

Lees meer

Blijven staan ondanks de storm

Lees meer

Waarom ik ook met ouders werk

Lees meer

Willen kinderen wel praten over de scheiding?

Lees meer

Scheiden doet lijden

Lees meer

Narcisme, wat met de kinderen?

Lees meer

Train je brein uit de vechtscheiding

Lees meer

Wanneer hoop verloren gaat

Lees meer

Waar feest en verdriet elkaar kruisen

Lees meer

Iedereen is hier vader of moeder

Lees meer

Hoe één ouder in een complexe scheiding het verschil kan maken

Lees meer

Kinderrechten

Lees meer

Boete in Italië op kwaadspreken over andere ouder

Lees meer

Die dag viel de duisternis

Lees meer

5 things I learned from Andolfi

Lees meer

Hoe drijfzand je kan redden uit een moeilijke scheiding

Lees meer

Een vechtscheiding? Eigen schuld!

Lees meer

Kwetsbaarheid maakt krachtig

Lees meer

We leven in een ikkige tijd

Lees meer

Eenzaamheid na de scheiding

Lees meer

Een mindfulness-momentje

Lees meer

Omgaan met verdriet & teleurstelling

Lees meer

Veerkrachtige kinderen na de scheiding

Lees meer

Het nieuwe schooljaar, een nieuw begin

Lees meer

Na de scheiding… schuldig?

Lees meer

Familierechtbanken kreunen onder het werk

Lees meer

Prentenboeken over echtscheiding voor kleuters

Lees meer

Mijn fascinatie voor wiskunde

Lees meer

Boos, boos, boos!

Lees meer

Het leukeherinneringsgangetje

Lees meer

Mama, papa, ik zal voor je zorgen.

Lees meer

Prentenboeken over echtscheiding

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x