Laten we het daar niet over hebben!

Laten we het er niet over hebben…

… dat onze rechtszaak voor het Hof van Beroep komt.

… dat mijn kind niets meer wil eten wat ik voor hem klaar maak.

… dat ik soms twijfel om de politie te bellen.

Veel ouders zijn opgelucht als voor de eerste keer mijn website lezen.

Er valt een last van hun schouders wanneer ze mij en anderen die dit meemaken, ontdekken. Ze voelen zich erbij horen. Je merkt het misschien op wanneer je mijn mails leest. Dan denk je ‘Oh, ik ben precies niet alleen’. Je durft iets imperfect uit je leven even toelaten, wetende dat ik het omring met troost en vele anderen in een zelfde situatie. Het ligt niet aan jou. Je zit namelijk in een conflict na echtscheiding. Ongewild, onbedoeld zit je er middenin. Bam. Hoe vertel je dat nu aan iemand? Soms is het als zelfs moeilijk om het zelf te begrijpen.


Nou, ik ben zelf geen krak in hulp vragen.

Zo heb ik al 2,5 jaar een onderneming dat goed loopt. Maar het laatste half jaar groeide het enorm. Ik dacht dat ik nog wel steeds alle ballen in de lucht ging kunnen houden. Ik heb toch al 2 jaar alles zelf gedaan. Het gaat toch goed? Dat sommige dingen niet vol te houden waren, dat gaf ik liever niet toe. Maar wat me vooral tegenhield? Ik dacht dat wanneer ik iemand mijn interne keuken ging laten zien, die meteen kritiek zou hebben.


Zo heb ik ook al wat mensen mij laten vertrappelen.

Vanuit mijn eigen onzekerheid liet ik hun kritiek toe. Kritiek dat me enkel kleiner maakte. Kritiek dat insloeg als een bom. Kritiek waar ik van ging trillen. Vroeger dacht ik dat ik zo’n soort kritiek verdiende. Door me te laten vertrappelen, voelde ik me slecht.


Ik kies van wie ik kritiek aanvaard

Gezien mijn rugzakje, neem ik niet meer van iedereen kritiek aan. Enkel van mensen die zelf in de arena staan. Dus koos ik zorgvuldig 2 freelancers die meewerken aan mijn onderneming. Bij de kennismaking wilde ik vooral opmerken dat ik me veilig voelde. Dat die mensen niet zouden oordelen en me gaan domineren.


Ik ben goed zoals ik ben

In dat eerste gesprek kan ik ook goed voelen of ik mezelf goed genoeg vind voor deze persoon. Niet minder en niet meer. Dat we als mens met elkaar praten, wetende wat het is om mens te zijn. Als ik merk dat de andere het doet om een eigen tekort te vullen en dus geen rekening houdt met mij daarin, dan heb ik compassie. Met mezelf omdat ik dan een muur optrek. Maar ook met de ander omdat die het doet vanuit een onvervulde behoefte.Dit vertel ik je, omdat het nét dat is wat ouders ook bij mij leren.

Je omringen met supporters is essentieel

Daarvoor moet je goed kunnen voelen bij jezelf en stilstaan bij de effecten. Maar ook durven bevragen wat de bedoeling van de andere is. Waarom zeg je dit nu tegen mij?
Dat kan pas wanneer jij jezelf durft tonen zoals je bent. Authentiek en imperfect. Dat jij je goed genoeg voelt als mama of papa in een conflict na echtscheiding. Dat je jezelf mag zijn. Dat jij het verdient om erbij te horen zoals jullie zijn. Ook al maak je dingen mee waarvoor je je misschien schaamt.


Daarna straal je dat uit

Mensen die jou niet goed genoeg vinden, daar stop je sneller de samenwerking of vriendschap mee. Je gaat het misschien nog niet meteen kunnen voelen, maar wel sneller.


Daarom blijf ik ouders samenbrengen

In de vraag- en antwoordsessies in het traject ontstaat er iets bijzonders. De eerste laagjes schaamte vallen weg. ‘Oh, die maakt precies hetzelfde mee, misschien is het dan toch niet mijn schuld als ik niet meer wil overleggen met mijn ex’. Ook tijdens de workshop en het groepstraject zie ik dit gebeuren.

Ouders schamen zich soms in het begin

Maar ze komen. Dat verandert hen. Ze worden er telkens een tikkeltje dapperder door.
Die moed krijg je niet plots. Je krijgt het door dat eerste kleine stapje te zetten. Net zoals zwemmen. Je leert te zwemmen door te zwemmen. Zo leer je moed door moedig te zijn. (Brené Brown)

Die dapperheid maakt, dat je omringt met supporters 

Mensen die het beste met jou en je kinderen voorhebben. Die ook kritiek geven, maar kritiek die de grond niet doet daveren. Zodat jij als ouder sterk kan staan. Als jij je alleen voelt staan is deze voor jou: Je moet het niet alleen doen. Je bent niet gemaakt om het alleen te doen. Er is een weg uit de schaamte. Dat jij dit hebt uitgelezen, is alweer een kleine stap eruit.


Ouders in een conflict na echtscheiding, zijn allemaal heel gewone en unieke mensen met bijzondere kwaliteiten. Door omstandigheden, zit je echter in een draaikolk. 

Die draaikolk kan iedereen overkomen. 

Wil jij een stap zetten om de schaamte te doorbreken?

Dan is de workshop misschien iets voor jou. Daarin verbind ik een groep ouders in een huiselijke sfeer. Ouders die zonder woorden en zonder oordeel begrijpen wat jij meemaakt. Op die manier doorbreek je de schaamte en kan je beginnen spreken over wat je meemaakt.

Hoe ziet deze workshop er precies uit?

Alle info over deze workshop voor ouders na de echtscheiding vind je hier.

Heb je nog vragen over de workshop, is er iets onduidelijk, twijfel je of dit is wat je nu nodig hebt?

Mail me al je vragen naar info@glinster.co of via het contactformulier


 Laten we het daar niet over hebben!

De smartphone maakt een conflict na echtscheiding nog groter

Loopt de communicatie met je ex-partner over de kinderen niet goed? Het bevordert het welzijn van je kinderen als je bewust omgaat met de berichtjes van vader/moeder via de smartphone in het co-ouderschap. In deze blog wil ik je helpen zien waarom de smartphone een conflict tussen ouders nog sterker maakt. Ik vertel je ook waarom het de moeite waard is om hier bewuster mee om te gaan.

Lees meer

Moeilijk co-ouderschap zonder je kinderen te belasten? Het kan met parallel ouderschap.

Het is de meest gehoorde twijfel van parallel ouderschap, dat het de kinderen juist meer belast. In deze blog bespreek ik waarom parallel ouderschap kinderen niet méér belast, maar juist kansen geeft om te groeien als weerbaar kind van 2 aparte ouders. Ik geef je 4 eye-openers die je blik kunnen verbreden.

Lees meer

Op zoek naar een ander woord voor vechtscheiding

De benaming ‘vechtscheiding’ vind ik niet goed voor alle ouders. Je kiest er vaak niet voor om in zo’n situatie te zijn. Het kijkt neer op ouders die in moeilijk co-ouderschap zitten. Het voelt beschuldigend, kleinerend, betuttelend… Kortom, het geeft weinig erkenning. Het versterkt niet.

Lees meer

3 Redenen waarom hulp vragen bij een vechtscheiding niet evident is

Er is schaamte bij ouders die gescheiden zijn en problemen hebben daardoor. Men heeft snel oordelen klaar voor mensen die niet in het ‘normale’ plaatje passen in onze samenleving. Ook over ouders die in een vechtscheiding zitten, is er niet altijd begrip. Dat geeft eenzame gevoelens. Die eenzaamheid durven doorbreken, is vaak een grote stap. In deze blog vertel ik je graag over 3 redenen waarom gescheiden ouders niet durven spreken over hun problemen.

Lees meer

3 Misverstanden over de muur opzetten met je ex-partner

Parallel ouderschap leert je om “de muur” op te zetten tussen jezelf en de vader/moeder van je kinderen. Dit om het conflict tussen jullie te verminderen. Want dat conflict is niet goed voor het welzijn van je kinderen. Er zijn wat misverstanden over die muur waarover ik het graag wil hebben.

Lees meer

Waarom je kinderen steunen meer is dan schade beperken

Als je juridisch of bij instanties bescherming zoekt voor de schade die je kinderen oplopen door het conflict na de echtscheiding, kan je op muren botsen. Echtscheiding en huiselijk geweld horen bij de risicofactoren voor de ontwikkeling van kinderen. Toch wordt er vaak gewezen op de veerkracht en weerbaarheid van kinderen. Dat kan je teleurstellen. Ik vertel je graag wat de meerwaarde is van goede en juiste steun voor kinderen door 1 ouder, ook als er huiselijk geweld is na de echtscheiding.

Lees meer

Is parallel ouderschap iets voor mij?

An, dat past niet bij mijn waarden. Ik vind dat we toch moeten overleggen over de opvoeding van de kinderen. Misschien herken je dit? Je bent niet alleen. Ouders die eraan denken te starten met parallel ouderschap, hebben een paar twijfels. Ik help je graag door hierover te spreken. Een helder beeld over deze vorm van co-ouderschap is belangrijk, zodat jij op de juiste moment kan kiezen om hiermee te starten opdat je niet dieper in de vechtscheiding komt.

Lees meer

5 Belangrijke inzichten waardoor je begrijpt wat Parallel Ouderschap is

Je vraagt jezelf af “Wat is dat nu, parallel ouderschap?” Je hebt het gehoord van een vriend, een hulpverlener of de rechtbank. Dan ga je op zoek naar informatie. Ik vertel je hier wat jij moet weten over parallel ouderschap.

Lees meer

3 mythes over narcisme en kinderen, na de echtscheiding

Bij veel vechtscheidingen in onze samenleving op dit moment, valt het woord 'narcistische ex-partner'. In deze blog bespreek ik 3 mythes over co-ouderschap met een narcistische ex en hoe parallel ouderschap de kinderen eilandjes van rust kunnen geven.

Lees meer

5 redenen waarom ik graag in groep aan parallel ouderschap werk

"Eigenlijk wil ik liever individueel met je werken, An." Het verbaast je vast, wanneer ik je voorstel om deel te nemen aan een groepstraject met ouders die in hetzelfde schuitje zitten. Is dat wel iets voor mij? Ik vertel je graag 5 redenen waarom ik graag in groep aan parallel ouderschap werk.

Lees meer

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind kan volgen op school?

Wat doe je wanneer schoolwerk op een andere wijze opgevolgd wordt in de twee huizen? Wat doe je wanneer het schoolwerk bij de andere ouder niet goed of anders opgevolgd wordt dan jij zou willen, terwijl je niet zo'n goed contact hebt met die andere ouder?

Lees meer

Bij Lieve Cottyn, de coryfee van het parallel ouderschap

Elke maand ga ik in gesprek met Lieve Cottyn. Zij leert me de kneepjes van het parallel ouderschap en hoe ik hier telkens beter in kan worden. Wie is ze, wat doet ze en wat leert ze me?

Lees meer

4 Do’s en don’ts wanneer je kind het contact met je verbreekt na de echtscheiding

Je kind wijst je af na de echtscheiding. Hij is liever bij de andere ouder. Hoe ga je daarmee om? Ik deel graag de 4 meest waardevolle do’s en don’ts wanneer jij afgewezen wordt door je kind.

Lees meer

Hoe begin je nu aan parallel ouderschap?

Over de voorwaarden om aan parallel ouderschap te beginnen. Ook al is het nog niet zo gekend. Als jij ervoor kiest en 100% voor gaat, dan straal je dat uit en neem je anderen die het nog niet kennen, mee.

Lees meer

Toegeven of op je strepen staan voor de kinderen?

Als co-ouderschap moeilijk gaat na de echtscheiding, is er iets anders nodig dan overleg. Alles wat je meedeelt of vraagt aan de andere ouder, heeft effect. En als het slecht aankomt, dan zal hij/zij dat laten horen aan jullie kinderen. Moet je dan zwijgen? Of op je strepen staan?

Lees meer

Narcisme, wat met de kinderen?

In 2019 mocht ik tijdens een paar infoseminars van Nelly De Keye mijn werk met kinderen en tieners komen toelichten. Omdat tijdens een vechtscheiding vaak het woord 'narcisme' valt, kom ik dit ook in mijn praktijk tegen. Hoe kunnen we hier mee omgaan, met respect voor beide ouders? Daarom schreef ik deze brief, vanuit de beleving van een kind in deze situatie.

Lees meer

Kom uit je kot! En laat het moeilijk co-ouderschap niet op zijn beloop.

Dus als je denkt, dit is niet het moment om te werken aan parallel ouderschap. Weet dan dat er meer mogelijk is dan je brein je wil wijsmaken. Durf opnieuw te hopen en te dromen. Bouw elke dag aan die droom. (Maar niet de droom dat de andere ouder ooit tot inzicht zal komen, dat is wel realiteit)

Lees meer

Vul jouw EHBO kistje

In conflict na echtscheiding is werken aan jouw zelfzorg en die van je kinderen essentieel. Ik vertel je in deze blog graag waarom dit de basis is om uit moeilijk co-ouderschap te komen.

Lees meer

In een crisis zou je toch inzicht mogen verwachten van de andere ouder?

Over het rouwproces, dat de andere ouder niet de co-ouder is waar jij op hoopte. In een wereldwijde crisis, nu met corona, zou je toch samenwerking verwachten?

Lees meer

4 do’s en don’ts voor gescheiden ouders in een tijd van crisis

Hoe doe ik aan co-ouderschap wanneer de andere ouder niet meewerkt in een crisis? Een tijd van crisis, zoals de corona-tijd, kan trauma doen opflakkeren. Daardoor schiet het reptielenbrein van je ex-partner of jezelf opnieuw in voortdurende actie. Ik geef je graag 4 waardevolle do's en don'ts om je eigen reactie op de crisis te reguleren. Zodat jij er als ouder stevig kan staan om heldere keuzes te nemen die gericht zijn op actie dat rekening houdt met veel aspecten van een crisis.

Lees meer

De combi corona en co-ouderschap

Ik vertel je graag over enkele reflecties naar aanleiding van vragen die mij gesteld werden de voorbije dagen over het effect van de corona-crisis op moeilijk co-ouderschap.

Lees meer

Vertragen in moeilijk co-ouderschap

Dit artikel gaat over vertragen, terwijl je constant in paraatheid moet staan wanneer co-ouderschap met strijd verloopt.

Lees meer

Veilige eilandjes als antigif voor een moeilijke echtscheiding

Veilige eilandjes kunnen beschermen tegen de problemen van een psychisch kwetsbare ouder, ook bij een moeilijke echtscheiding. Ik vertel je graag hoe je dit veilig eiland kan opbouwen met je kinderen in 3 stappen.

Lees meer

Parallel ouderschap is ook co-ouderschap

Er bestaan heel wat misverstanden in de samenleving rond scheiden. De woorden verliezen hun betekenis en worden door elkaar gebruikt. Ik zet graag alles op een rijtje.

Lees meer

SOS een boos kind na de echtscheiding – 5 tools om de band te versterken

Je vindt zoveel informatie over kinderen die boos zijn. Op internet, opvoedboeken, televisie,... Maar het is toch anders, wanneer je in een vechtscheiding zit. Je kinderen wijzen jou of vader/moeder af. Hoe ga je daarmee om? Wat kan je wel doen en wat doe je beter niet? Je kan meer doen dan je denkt! Maar het vraagt een andere mindset. Op die manier houden we samen koers op de vele belangen van je kinderen.

Lees meer

4 strategieën om uit het conflict te gaan

4 strategieën om je niet te laten grijpen door het conflictmonster (lees eerst het artikel over het conflictmonster ;-))

Lees meer

Het conflictmonster

Parallel ouderschap is een bewezen effectieve uitweg uit de vechtscheiding. Het opzetten van de muur tussen beide ouders, helpt het conflictmonster bij de kinderen weg te houden.

Lees meer

Bemiddeling werkt vaak niet in een vechtscheiding

Lees meer

Hoe kan je verder, als je jouw kind niet bij een psycholoog krijgt?

Lees meer

In supervisie bij Lieve Cottyn

Wat is dat supervisie? Wie is Lieve Cottyn? Waarom is dit goed voor Glinster?

Lees meer

On turning shit into roses

Lees meer

2 ouders, 2 schuldigen

Lees meer

Als de school onbedoeld meegaat in de vechtscheiding

Lees meer

De 5 valkuilen tijdens het wisselmoment

Ik bespreek 5 valkuilen die ik steeds zie terugkomen bij ouders en kinderen voor, tijdens of na het wisselmoment (het moment dat het kind wisselt van ouder).

Lees meer

Wat doe je met jouw angst die de co-ouder zaait?

Angst, je vindt ontzettend veel goed bedoelde raad hierover. Je wil dit het liefst niet voelen. Zo zit onze maatschappij ook in elkaar. Angst? Zoek een oplossing en het is weg. Maar zo werken gevoelens niet. Lees er meer over in dit artikel.

Lees meer

Wat helpt bij hoogconflictscheidingen?

In december 2018 verschenen de belangrijkste resultaten van het onderzoek van Inge Pasteels aan de PXL over wat werkt bij hoog conflict na echtscheiding. Dit vormde toen mee de basis voor de werking van Glinster.

Lees meer

Blijven staan ondanks de storm

Lees meer

Willen kinderen wel praten over de scheiding?

Lees meer

Scheiden doet lijden

Lees meer

Train je brein uit de vechtscheiding

Lees meer

Hoe één ouder in een complexe scheiding het verschil kan maken

Lees meer

5 things I learned from Andolfi

Lees meer

Hoe drijfzand je kan redden uit een moeilijke scheiding

Lees meer

Een vechtscheiding? Eigen schuld!

Lees meer

Eenzaamheid na de scheiding

Lees meer

Omgaan met verdriet & teleurstelling

Lees meer

Familierechtbanken kreunen onder het werk

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x