Narcisme, wat met de kinderen?

Mama, jij bent een stomme! (Want papa zegt dat.)

Of: Papa, jij bent een luie loser! (Want mama zegt dat.) Er beginnen stilaan ook papa’s de weg te vinden naar hulp. Dapper!

Co-ouderschap wanneer de andere ouder niet meewerkt is best pittig. Toch komt het vaker voor, doordat het verblijfsouderschap gelijk verdeeld wordt. Sommige ouders denken recht te hebben op 50% van hun kind. Elke vraag of wijziging in de regeling wekt bij sommigen scheld-tirades of een zee van verwijten uit, want je zou 1% afpakken van hen.

Terwijl ze eigenlijk nog steeds 100% hebben na de scheiding. En elk kind is verplicht na de scheiding 100% in elke ouder te blijven investeren. Het wordt hen niet gemakkelijk gemaakt. Het kind is de dupe. En jij als gezonde volwassene, schiet ook in frustratie (want zo werkt ons brein nu eenmaal).

Deze brief, vanuit het perspectief van de kinderen die ik zie, schrijf ik naar aanleiding van een samenwerking met Nelly De Keye, narcismecoach. Op 13 mei 2020 verenigen we weer onze expertises met een infoseminar.

Mama, papa,

Ok, jullie zijn gescheiden. Dat vind ik nog goed. Maar dat jullie blijven ruzie maken, daar wil ik toch wat over vertellen.
Ik weet dat mama of papa niet goed voor mij zorgt. Ik weet dat best dat die liegt. Ik wil je uitleggen wat jij kan doen. Want wat je nu doet, duwt mij in een put.

Ik zie het aan je gezicht. Wanneer je weer met mama of papa hebt gemaild. Je probeert dan nog wel lief te zijn. Maar je stem is strenger. Dat vind ik niet leuk. Want ik denk dan, wat heb ik mis gedaan? Jij denkt dat ik dat niet zie. Je zwijgt. Dat zwijgen maakt me gek. Ik wil het snappen! Want ik zie dat jij verdriet hebt. Dat wil ik niet. Dan praat ik niet meer over mezelf hoor. Als ik je nog meer zorgen geef, wie weet ben je er dan helemaal niet meer voor mij.

Ik voel eigenlijk niets meer. Ik zie andere kinderen in de klas huilen. Of boos worden op hun ouders. Dat doe ik niet. Dan komen jullie op school. Dan schaam ik me weer dat jullie niet overeenkomen.

Ik wil eigenlijk dat jullie niets meer met elkaar bespreken, zeggen of doen. Ook samen in de auto zitten is verschrikkelijk. Dan wou ik dat ik kon verdwijnen. Weg van jullie. Weg van alles.

Ik wil dat jullie niet meer met elkaar bezig zijn. Over die trui die vergeten is. Of dat halfuur dat mama mij te laat brengt. Dan snauwen jullie elkaar zo af. Soms erger, dan zwijgen jullie elkaar precies dood.

Het is toch fijn dat ik even bij mama of papa ben. Doe dan iets leuks. Ik wil dat jij gelukkig bent.

Wanneer ik dan terug bij jou ben, wil ik dat je tijd maakt. Dat je niet met mama of papa bezig bent. Dat je me helpt hoe ik kan uitleggen aan mama of papa dat ik écht niet naar de voetbal wil. En als mama of papa mij weer teleurstelt, dat ik dat rustig aan jou kan vertellen zonder dat je in paniek schiet. Ik wil dat je mij dan knuffelt en troost. Dat je niets zegt over mama of papa. Het is al moeilijk genoeg voor mij dat mama of papa mij kwetst terwijl we elkaar graag zien. Help mij te zoeken naar wat ik kan doen als ik volgende week terug ga. Hoe ik kan spreken over wat ik wil. Hoe ik mezelf kan troosten als mama of papa weer boos wordt.

Ik zwijg nu. Dat ik niet naar de voetbal wil. Want dan maken jullie weer kletterende ambras. Ongezellig! Weet je, als ik dan later moet verder studeren, zal ik ook zwijgen. Want ik heb dan niet geleerd om te zeggen wat ik wil. Enkel leren zwijgen of zeggen wat jullie willen. Of in elk huis iets anders leren zeggen. Wie ben ik dan?

Mama, papa, stop met je te bemoeien met elkaar. Je zegt wel dat je dat voor mij doet. Je helpt er mij niet mee. Je kwetst me. Ik cijfer me weg.

Dan komen zo’n uitspraken van mij als: Stomme mama! Luie loser! Ik wou dat ik je niet kende. Ik haat je. Ik wil voor altijd bij papa!

Ik wil die dingen niet zeggen. Help me. Ik zie jullie graag.

Mama, papa, zorg voor mij! Al kan je dat niet zo goed, ik wil je helpen om een goede ouder te zijn. Dat kan ik en wil ik. Jij ook. Zo graag.

Je lieve schat,
RuneNarcisme, wat met de kinderen?

Laten we het daar niet over hebben!

In een conflict na echtscheiding, maak je dingen mee waarvoor je je kan schamen. Maar dat hoeft niet. Je bent niet alleen. Ik inspireer je graag om die schaamte te doorbreken, zodat je meer rust kan vinden voor je kinderen en jezelf.

Lees meer

4 Do’s en don’ts wanneer je kind het contact met je verbreekt door het conflict na echtscheiding

Je kind wijst je af na de echtscheiding. Hij is liever bij de andere ouder. Hoe ga je daarmee om? Ik deel graag de 4 meest waardevolle do’s en don’ts wanneer jij afgewezen wordt door je kind.

10 mei 2020

Lees meer

Hoe begin je nu aan parallel ouderschap?

Over de voorwaarden om aan parallel ouderschap te beginnen. Ook al is het nog niet zo gekend. Als jij ervoor kiest en 100% voor gaat, dan straal je dat uit en neem je anderen die het nog niet kennen, mee.

30 april 2020

Lees meer

Toegeven of op je strepen staan voor de kinderen?

Als co-ouderschap moeilijk gaat na de echtscheiding, is er iets anders nodig dan overleg. Alles wat je meedeelt of vraagt aan de andere ouder, heeft effect. En als het slecht aankomt, dan zal hij/zij dat laten horen aan jullie kinderen. Moet je dan zwijgen? Of op je strepen staan?

15 april 2020

Lees meer

3 eenvoudige manieren om stress in conflict te doen zakken

In conflict na echtscheiding is werken aan jouw zelfzorg en die van je kinderen essentieel. Ik vertel je graag 3 waardevolle en eenvoudige manieren om dat te doen.

7 april 2020

Lees meer

Kom uit je kot! En laat het moeilijk co-ouderschap niet op zijn beloop.

Dus als je denkt, dit is niet het moment om te werken aan parallel ouderschap. Weet dan dat er meer mogelijk is dan je brein je wil wijsmaken. Durf opnieuw te hopen en te dromen. Bouw elke dag aan die droom. (Maar niet de droom dat de andere ouder ooit tot inzicht zal komen, dat is wel realiteit)

3 april 2020

Lees meer

In een crisis zou je toch inzicht mogen verwachten van de andere ouder?

Over het rouwproces, dat de andere ouder niet de co-ouder is waar jij op hoopte. In een wereldwijde crisis, nu met corona, zou je toch samenwerking verwachten?

27 maart 2020

Lees meer

4 do’s en don’ts voor gescheiden ouders in deze corona-tijd.

Hoe doe ik aan co-ouderschap wanneer de andere ouder niet meewerkt in een crisis?

19 maart 2020

Lees meer

De combi corona en co-ouderschap

Ik vertel je graag over enkele reflecties naar aanleiding van vragen die mij gesteld werden de voorbije dagen over het effect van de corona-crisis op moeilijk co-ouderschap.

14 maart 2020

Lees meer

Vertragen in moeilijk co-ouderschap

Dit artikel gaat over vertragen, terwijl je constant in paraatheid moet staan wanneer co-ouderschap met strijd verloopt.

7 maart 2020

Lees meer

Veilige eilandjes als antigif voor conflict

Veilige eilandjes kunnen beschermen tegen de problemen van een psychisch kwetsbare ouder. Ook in een conflict na echtscheiding.

27 februari 2020

Lees meer

Parallel ouderschap is ook co-ouderschap

Er bestaan heel wat misverstanden in de samenleving rond scheiden. De woorden verliezen hun betekenis en worden door elkaar gebruikt. Ik zet graag alles op een rijtje.

Lees meer

SOS een boos kind na de echtscheiding

Je vindt zoveel informatie over kinderen die boos zijn. Op internet, opvoedboeken, televisie,... Maar het is toch anders, wanneer er een conflict is na de echtscheiding. De problemen met boze kinderen krijgen een extra moeilijke laag:

Lees meer

Wat is dat nu, parallel ouderschap?

De weg van 'gelukkig gescheiden' is niet altijd mogelijk. Maar er is ook een andere weg. Die ook gelukkig maakt. De weg van parallel ouderschap.

Lees meer

4 strategieën om uit het conflict te gaan

4 strategieën om je niet te laten grijpen door het conflictmonster (lees eerst het artikel over het conflictmonster ;-))

Lees meer

Het conflictmonster

Parallel ouderschap is een bewezen effectieve uitweg uit de vechtscheiding. Het opzetten van de muur tussen beide ouders, helpt het conflictmonster bij de kinderen weg te houden.

Lees meer

Bemiddeling werkt vaak niet in een vechtscheiding

Lees meer

Hoe kan je verder, als je jouw kind niet bij een psycholoog krijgt?

Lees meer

In supervisie bij Lieve Cottyn

Wat is dat supervisie? Wie is Lieve Cottyn? Waarom is dit goed voor Glinster?

Lees meer

Een eureka moment in de Colruyt

Over echtscheiding, trauma, hooggevoeligheid en het belang van herhaling.

Lees meer

Wat Johnny Depp ons kan leren over huiselijk geweld

Lees meer

On turning shit into roses

Lees meer

2 ouders, 2 schuldigen

Lees meer

Als de school onbedoeld meegaat in de vechtscheiding

Lees meer

Moederdag, waar verdriet en vreugde elkaar kruisen

Lees meer

De 5 valkuilen tijdens het wisselmoment

Ik bespreek 5 valkuilen die ik steeds zie terugkomen bij ouders en kinderen voor, tijdens of na het wisselmoment (het moment dat het kind wisselt van ouder).

Lees meer

Wat doe je met jouw angst die de co-ouder zaait?

Angst, je vindt ontzettend veel goed bedoelde raad hierover. Je wil dit het liefst niet voelen. Zo zit onze maatschappij ook in elkaar. Angst? Zoek een oplossing en het is weg. Maar zo werken gevoelens niet. Lees er meer over in dit artikel.

Lees meer

3 mythes over kinderen met een narcistische ouder

In dit artikel bespreek ik 3 mythes die leven bij ouders die co-ouderen met een narcistische ex-partner.

Lees meer

Dit moet iedereen weten

Lees meer

Wat helpt bij hoogconflictscheidingen?

In december 2018 verschenen de belangrijkste resultaten van het onderzoek van Inge Pasteels aan de PXL over wat werkt bij hoog conflict na echtscheiding. Dit vormde toen mee de basis voor de werking van Glinster.

Lees meer

Blijven staan ondanks de storm

Lees meer

Waarom ik ook met ouders werk

Lees meer

Willen kinderen wel praten over de scheiding?

Lees meer

Scheiden doet lijden

Lees meer

Train je brein uit de vechtscheiding

Lees meer

Wanneer hoop verloren gaat

Lees meer

Waar feest en verdriet elkaar kruisen

Lees meer

Iedereen is hier vader of moeder

Lees meer

Hoe één ouder in een complexe scheiding het verschil kan maken

Lees meer

Kinderrechten

Lees meer

Boete in Italië op kwaadspreken over andere ouder

Lees meer

Die dag viel de duisternis

Lees meer

5 things I learned from Andolfi

Lees meer

Hoe drijfzand je kan redden uit een moeilijke scheiding

Lees meer

Een vechtscheiding? Eigen schuld!

Lees meer

Kwetsbaarheid maakt krachtig

Lees meer

We leven in een ikkige tijd

Lees meer

Eenzaamheid na de scheiding

Lees meer

Een mindfulness-momentje

Lees meer

Omgaan met verdriet & teleurstelling

Lees meer

Veerkrachtige kinderen na de scheiding

Lees meer

Het nieuwe schooljaar, een nieuw begin

Lees meer

Na de scheiding… schuldig?

Lees meer

Familierechtbanken kreunen onder het werk

Lees meer

Prentenboeken over echtscheiding voor kleuters

Lees meer

Mijn fascinatie voor wiskunde

Lees meer

Boos, boos, boos!

Lees meer

Het leukeherinneringsgangetje

Lees meer

Mama, papa, ik zal voor je zorgen.

Lees meer

Prentenboeken over echtscheiding

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x