Op zoek naar een ander woord voor vechtscheiding

“An, ik hoor dat woord vechtscheiding eigenlijk niet graag. Mijn maag keert dan om. Ik krijg het benauwd.

Ik ging naar een hulpverlener om me te laten helpen. Het was zo raar. Ik voelde me achteraf helemaal niet beter. Integendeel, ik voelde me plat getrappeld. Ze zei het woord vechtscheiding. Ja, dat wist ik. Maar wat kan ik eraan doen?

Hoe ik met vader terug beter moest communiceren. De moed zonk letterlijk in mijn schoenen. Ik voelde mijn benen trillen. Dat hebben we al jaren geprobeerd.

Ik vroeg dus of zij me daar bij konden helpen. Ze zei dat we een bemiddeling moesten doen. Ik voelde me machtelozer worden met elke seconde dat het gesprek verder ging. Een bemiddelaar zoeken… dat hadden we 5 jaar geleden al gedaan.
Vorig jaar stelde ik het opnieuw voor. Maar de bemiddeling sprong af. Ze kon ons niet helpen.

Deze hulpverlener kan me dus ook niet helpen! De machteloosheid maakte een grote, rode vuurbal in mijn los. Ik stamelde er nog uit: ‘De kinderen zien echt wel af. De ene heeft driftbuien en de andere gaat naar een depressie, als het al geen depressie is.’

Je zal eerst moeten leren praten als ouders met elkaar, dat is in het belang van de kinderen,’ hoorde ik haar nog zeggen. Maar de rest kwam niet meer binnen. Ik knikte en antwoordde met ja. Tot de tijd om was.

Toen ik me neerzette in mijn auto kwam het. Ik begon te snikken. Mijn lijf snikte met schokken mee. Ik had gehoopt dat er begrip zou komen voor mijn situatie en de zorgen over mijn kinderen. Maar ik voelde me precies als een 8-jarige tijdens dat gesprek die de les werd gespeld: vechten doe je niet, in het belang van de kinderen.

Tja… misschien is het echt wel hopeloos.”

Het is echt hopeloos. Ze zeggen dat ik moet leren communiceren met mijn ex, maar dat heb ik al zo vaak geprobeerd. 

Op zoek naar een ander woord voor vechtscheiding ...

Misschien herken je het gevoel dat deze mama had na zo’n gesprek.
Als je het woord vechtscheiding uitspreekt, dan zitten daar vaak negatieve, beschuldigende betekenissen achter.

Vorige week viel er bij mij een euro toen iemand tijdens een sessie op de online academy zei: ‘An, ik houd niet van het woord vechtscheiding.’

Ik heb het lang anders genoemd: ‘Conflict na echtscheiding’. Maar ik twijfelde: wat als ouders dat lezen en niet herkennen? Vechtscheiding is herkenbaar.

Steevast - wanneer ik het woord vechtscheiding uitspreek - draaien alle hoofden in mijn richting, zijn alle blikken op mij gericht. Eén en al aandacht. Het woord maakt dus wel emoties los, het roept krachtige reacties op.

Maar met dat woord versterk je ouders niet. Het is mijn missie om de oogjes van kinderen meer te doen glinsteren door te investeren in stevige ouders. 

En plots - patsboem - drong het echt tot me door. Ik kan het woord echtscheiding niet zomaar gebruiken. Ik wil ouders wél in beweging brengen, maar niet door een woord te gebruiken dat voor hen als beschuldigend of neerbuigend wordt ervaren.

Complexe echtscheiding dan? 

Eigenlijk ook niet, vind ik. Want de ouders die ik aanspreek zijn al 2 of meer jaren gescheiden. Dan is de echtscheiding toch al achter de rug?
Soms blijft er dan nog wel wat te regelen, maar dat gaat meestal over de kinderen.

Moeilijk co-ouderschap? 

Dat lijkt wel te kloppen, toch? Wat denk jij?
Ik help ouders om het ouderschap vorm te geven in een situatie waarin ze gescheiden zijn en de communicatie met de vader of de moeder niet goed loopt.

Maar soms is er geen communicatie en rijzen er toch veel vragen bij de ouder die ik steun. Zoals: 'Zijn mijn kinderen veilig? Worden ze goed verzorgd? '
Of jij krijgt net verwijten: ‘Jij bent te laks. Door jou zijn ze verwend. Jij geeft ze te veel aandacht.

Het gaat dan over ouderschap. Je zoekt een manier om een goede ouder te zijn in zo’n situatie. Een heel andere situatie dan je had gehoopt en gedroomd voor je kinderen.
Plots is er meer tegenslag op hun pad. Tegenslag waarvan je denkt ‘Dat is toch niet normaal dat een kind van die leeftijd dat al moet aankunnen?

Je moet je ouderschap plots herzien. Wat kan je zeggen? Wat kan je doen? Wat kan je niet zeggen? Hoe pak je dat aan?


Ouderschap opnieuw organiseren

Sommigen spreken over Ouderschapsreorganisatie na Echtscheiding.
Dat is wel een hele brok. Maar zo voel ik het zelf ook in de begeleidingen van ouders. Zodra hun klik hierin komt, vinden ze opnieuw rust en houvast. Ze hebben een nieuw pad gevonden dat waardevol is.

Hoe die klik eruit ziet, hoe iemand ouderschapsreorganisatie invult, hangt echt af van persoon tot persoon. Ook van situatie tot situatie. Ik wil ook niet dat ouders zomaar iets klakkeloos overnemen of toepassen, maar dat ze authentiek tot hun persoonlijke ouderrol komen.

Hoe jij je ouderschapsreorganisatie invult, hangt af van persoon tot persoon. Maar eens je de klik maakt, vind je opnieuw rust en houvast. 

Ouders die deze klik hebben gemaakt, zetten nadien evengoed ook nog stappen naar een hulpverlener, voor zichzelf of voor hun kinderen. Maar, ze zetten die héél anders. Sterker in hun schoenen, krachtiger. 


An Brems

Systemisch counselor bij Glinster

Ben jij een ouder die merkt dat de communicatie met je ex over de kinderen veel stress geeft? 

Op zoek naar een ander woord voor vechtscheiding

Wat als samenwerken als ouders hoge stress geeft?

Bij de meeste scheidingen komen ouders tot een manier van samenwerken als ouders die leefbaar is. Ik werk met een klein segment, waarbij het spreken met elkaar als ouders hoge stress geeft. Ik leer ze ontsnappingspunten te vinden naar meer welzijn voor hun kinderen, zonder samenwerking van de andere ouder. Deze ouders ervaren véél druk om toch maar te kunnen spreken met elkaar.

Lees meer

Mijn ex moet eerst veranderen. Zo kan ik geen co-ouderschap doen!

Na de echtscheiding moet je wel nog als ouders verder. Terwijl er misschien enorm veel pijn, verdriet of woede is tussen elkaar als ex-partners. In deze blog wil ik je uitleggen waarom de stap van ex-partners naar co-ouders na de echtscheiding zo moeilijk is en totaal niet evident.

Lees meer

Hoe begin je nu aan parallel ouderschap?

Over de voorwaarden om aan parallel ouderschap te beginnen. Ook al is het nog niet zo gekend. Als jij ervoor kiest en 100% voor gaat, dan straal je dat uit en neem je anderen die het nog niet kennen, mee.

Lees meer

5 Belangrijke inzichten waardoor je begrijpt wat Parallel Ouderschap is

Je vraagt jezelf af “Wat is dat nu, parallel ouderschap?” Je hebt het gehoord van een vriend, een hulpverlener of de rechtbank. Dan ga je op zoek naar informatie. Ik vertel je hier wat jij moet weten over parallel ouderschap.

Lees meer

Hoe voed je je kind weerbaar op in een vechtscheiding?

Als ouder wil je je kind goed opvoeden. Maar hoe doe je dat in een vechtscheiding, waar er heel wat extra uitdagingen komen bij kijken? Toch kan het. In deze blog vertel ik je over één ding, een inzicht dat al een klein verschil kan maken.

Lees meer

Mijn kinderen zien lijden in een vechtscheiding, dat is heel moeilijk geweest

Het is één ding om zelf met de moeilijke situatie om te gaan, maar je kinderen zien lijden, dat is héél moeilijk geweest. Zo vertelde Steven Laureys op radio 1. Het zette me aan om te spreken met ouders over dit lijden en hoe je als ouder daarmee kan omgaan. Dat vertel ik je graag in deze blog.

Lees meer

Aaargh, het wisselmoment is weer pure stress

Het wisselmoment komt in negen op de tien gesprekken aan bod en bezorgt veel ouders en kinderen stress. Wat speelt er zich af tijdens een wisselmoment, welke valkuilen kan je vermijden opdat je kinderen en jij nét iets minder overstuur moeten zijn.

Lees meer

Parallel ouderschap is ook co-ouderschap

Er bestaan heel wat misverstanden in de samenleving rond scheiden. De woorden verliezen hun betekenis en worden door elkaar gebruikt. Parallel ouderschap is een vorm van co-ouderschap die minder gekend is , toch doet deze vorm het heel goed voor ouders die kampen met conflict met de andere ouder.

Lees meer

Parallel ouderschap kan men niet alleen doen

Parallel ouderschap kan je niet alleen doen. De kracht van het conflict na echtscheiding is groot. Het vraagt wat om jezelf ertegen te verzetten. Daarom heb jij steun nodig om dit te kunnen volhouden.

Lees meer

7 onbewuste strategieën die een goed ouderschapsplan saboteren

Lees meer

Veilige eilandjes als antigif voor een moeilijke echtscheiding

Veilige eilandjes kunnen beschermen tegen de problemen van een psychisch kwetsbare ouder, ook bij een moeilijke echtscheiding. Ik vertel je graag hoe je dit veilig eiland kan opbouwen met je kinderen in 3 stappen.

Lees meer

Hét ouderschapsplan voor ouders in hoog conflict bestaat niet

Een ouderschapsplan maken in hoog conflict na echtscheiding is niet goed, voor regelingen over de kinderen, samen met moeder/vader, is maatwerk nodig. Jij zal zelf moeten leren hoe je houvast creëert voor jou en je kinderen in iedere aparte situatie. Ik toon je waarom parallel ouderschap hierin een goede weg is.

Lees meer

Het beste medicijn tegen ouderlijke burn-out

Het nieuws kopte: “1/12 ouders kampt met ouderlijke burn-out. " De westerse landen, die vaak een individualistische cultuur hebben, zijn het zwaarst getroffen door het fenomeen van uitputting (burn-out) bij ouders. Wat doe je daartegen?

Lees meer

4 Do’s en don’ts wanneer je kind het contact met je verbreekt na de echtscheiding

Je kind wijst je af na de echtscheiding. Hij is liever bij de andere ouder. Hoe ga je daarmee om? Ik deel graag de 4 meest waardevolle do’s en don’ts wanneer jij afgewezen wordt door je kind.

Lees meer

De smartphone maakt een conflict na echtscheiding nog groter

Loopt de communicatie met je ex-partner over de kinderen niet goed? Het bevordert het welzijn van je kinderen als je bewust omgaat met de berichtjes van vader/moeder via de smartphone in het co-ouderschap. In deze blog wil ik je helpen zien waarom de smartphone een conflict tussen ouders nog sterker maakt. Ik vertel je ook waarom het de moeite waard is om hier bewuster mee om te gaan.

Lees meer

Verdorie, de kinderen inzetten om mij te pesten!

We zien de kinderen vaak als onschuldige speelballen van de conflicten tussen hun ouders, maar het zijn ook autonome wezens, die hun eigen rol hebben in de moeilijke echtscheiding. Daarom wil ik je doen nadenken over 5 acties die je beter niet neemt als je kinderen ingezet worden in de strijd.

Lees meer

3 Misverstanden over de muur opzetten met de andere ouder

Parallel ouderschap leert je om “de muur” op te zetten tussen jezelf en de vader/moeder van je kinderen. Dit om het conflict tussen jullie te verminderen. Want dat conflict is niet goed voor het welzijn van je kinderen. Er zijn wat misverstanden over die muur waarover ik het graag wil hebben.

Lees meer

Vul jouw EHBO kistje

In conflict na echtscheiding is werken aan jouw zelfzorg en die van je kinderen essentieel. Ik vertel je in deze blog graag waarom dit de basis is om uit moeilijk co-ouderschap te komen.

Lees meer

Het conflictbeest

Parallel ouderschap is een bewezen effectieve uitweg uit de vechtscheiding. Het opzetten van de muur tussen beide ouders, helpt het conflictmonster bij de kinderen weg te houden.

Lees meer

Wat helpt bij hoogconflictscheidingen?

In december 2018 verschenen de belangrijkste resultaten van het onderzoek van Inge Pasteels aan de PXL over wat werkt bij hoog conflict na echtscheiding. Dit vormde toen mee de basis voor de werking van Glinster.

Lees meer

Willen kinderen wel praten over de scheiding?

Lees meer

Durf jij je boos maken op je kinderen na de echtscheiding?

Ik help ouders om na de echtscheiding grenzen te stellen aan onveilig of kwetsend gedrag van hun kinderen. Dat is vaak moeilijk om verschillende redenen. Ik help ouders stevig te staan en hier grenzen aan te geven. Hoe doe ik dat? Wel ik geef je in deze blog graag enkele ideeën.

Lees meer

Familierechtbanken kreunen onder het werk

Lees meer

SOS een boos kind na de echtscheiding – 5 tools om de band te versterken

Je vindt zoveel informatie over kinderen die boos zijn, maar het is toch anders wanneer je in een vechtscheiding zit. Hoe ga je daarmee om? Wat kan je wel doen en wat doe je beter niet? Met een andere mindset kan je meer doen dan je denkt! Op die manier houden we samen koers op de vele belangen van je kinderen.

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x