Veilige eilandjes als antigif voor een moeilijke echtscheiding

Soms speelt bij een moeilijke echtscheiding een psychische kwetsbaarheid bij een ouder mee. Deze ouder heeft het moeilijk om de heftige emoties te reguleren, waardoor hij of zijn minder emotioneel beschikbaar is voor de kinderen. Een echtscheiding zorgt daarboven voor veel stress: financieel, praktisch, emotioneel, sociaal,… waardoor de kwetsbaarheid nog hoger de kop kan opsteken.


Zitten jouw kinderen in zo’n situatie? 

Dan is het belangrijk om stil te staan bij het veilige eilandje bij jou.

Ik leerde het idee over 'veilig eiland' kennen van Peter Rober (gezinstherapeut KULeuven) tijdens een workshop over parentificatie. Dat is wanneer een kind de zorg opneemt voor een ouder, omdat die niet voor zichzelf en de kinderen kan zorgen.

Maar kinderen kunnen hier veerkrachtig doorkomen, als er veilige eilandjes voor hen zijn. Dit zijn plekken waar ze zichzelf kunnen zijn en als kind zorgeloos spelen. Ze kunnen kinderen beschermen tegen de problemen met een psychisch kwetsbare ouder.

An, ik heb een heel sterk eilandje met mijn kinderen. Maar mijn ex vertrappelt me nog steeds. Ik ben dan een paar dagen van de kaart. Dan ben ik kortaf tegen de kinderen. Daar voel ik me schuldig over achteraf.
Ik ben geruster nu mijn kinderen naar jou kunnen komen. Dat ze even een neutrale plek hebben om te kunnen spreken over hun zorgen. Ik weet dat ze niet alles aan mij kunnen vertellen. Daar maakte ik me vroeger zorgen over, maar nu niet meer. Ik vertrouw op hun veerkracht en daar zie ik ook signalen van bij hen.
Ik maak me zorgen over de veiligheid bij de andere ouder. Maar niemand gelooft me.


Voor ouders de stap zetten naar een sociaal onderzoek, help ik hen om eerst de volgende 3 stappen stevig uit te bouwen. Vaak, in 90% van de situaties, klaart dit al veel op voor de kinderen. Ze hebben zo een stevige basis om te groeien. Wanneer ouders deze 3 stappen hebben gezet en de klachten door de kinderen aanhouden, dan zoeken we de juiste professionals om de veiligheid te verhogen.


1. Een veilig eiland is één waar kinderen geen bang moeten hebben om loyaal te zijn aan beide ouders

Ja maar, mijn ex spreekt zo'n leugens over mij uit! Dan mag ik toch de waarheid zeggen over hem/haar aan de kinderen!
An, ik ben het beu. De kinderen haten me. Ik ga hen alle documenten van de rechtbank tonen zodat ze zien dat ik geen slecht mens ben.
Mijn dochter zegt voor de wissel dat ze liever bij mij wil blijven. Mijn hart breekt dan. Hoe kan ik haar naar vader/moeder sturen zo?

Ook al smeren ze je zwart met modder, blijf rechtop in je schoenen staan. Je vervalt tot hetzelfde lage niveau als je instinctief reageert uit kwaadheid of frustratie. Jij bent meer dan die leugens. Dat weten je kinderen diep vanbinnen wel. Maar als jij op je paard springt, breng jij je kinderen ook in een lastige positie. Dat geeft geen basisveiligheid. En omdat je kinderen loyaal zijn aan jou, gaan ze dat ook niet altijd willen vertellen.

Kinderen geraken gespleten door de loyaliteiten die in conflict komen. Een veilig eiland is een plek waar de loyaliteiten aan mama en papa naast elkaar mogen bestaan. Kinderen die tieners worden, gaan niet meer trouw blijven en zich gespleten blijven voelen. Zijn springen naar één eiland omdat het conflict tussen de ouders té verwarrend is.

Ouders die dit toepassen, zien hun kinderen na een tijd openbloeien bij hun thuis. Er komen diepe gesprekken op gang, die voorheen niet mogelijk waren. Dit komt echter niet vanzelf. Het vraagt dat jij heel goed leert om in al je woorden en gedrag, deze veiligheid aan je kinderen te kunnen geven. Het vraagt zelfkennis van je eigen reacties en hoe jij omgaat met kwaadheid en frustratie. Het goede nieuws? Dat kan je leren!


2. Het moet niet overal en altijd een 100% veilig eiland zijn

An, de vader maakt geen tijd voor het huiswerk van de kinderen. Ik maak me echt zorgen want de kinderen durven dit niet vragen aan hun papa.
De moeder stuurt me voor het minste een berichtje over de kinderen. Vertrouwt ze er niet op dat ik het goed doe? Ja, ik ben wat strenger maar ik vind dat kinderen dat nodig hebben.


Ouders hebben nog nooit zo onder druk gestaan om het goed te doen als tegenwoordig. Die druk dat je kinderen het 100% overal en altijd goed moeten hebben om gelukkig te zijn, leeft heel sterk. Er bestaan tal van opvoedingsboeken met goede adviezen, maar veel ouders voelen zich daardoor falen. Want ze kunnen ‘het’ niet. Terwijl ouderschap erom gaat om gewoon jezelf te zijn en mee te groeien met de uitdagingen die je kinderen je geven.

Dit bewustzijn van de opvoedingsstijl, werkt moeilijkheden in de echtscheiding in de hand. Want ouders hebben vaak een heel ander idee over opvoeden. Dat kan botsen tussen ouders. Kinderen zelf hebben met deze verschillen vaak geen moeilijkheden, wel dat hun ouders daarover spanningen veroorzaken.

Want je denkt dat je kind slecht zal ontwikkelen als het niet overal 100% veilig is. Onderzoek én ervaring wijzen uit dat minstens één plek voldoende is voor kinderen om zich gezond te ontwikkelen. Ze kunnen op die plek dan opladen en vaardigheden ontwikkelen die hen veerkrachtig maakt. Natuurlijk heb ik het hier weer niet over die 10% van de moeilijke echtscheidingen, waar sprake is van kindermishandeling of geweld.


3. Focus op het veilige eiland bij jou, dat vraagt al energie genoeg

Ik werk met parallel ouderschap. Dat is een fase na de echtscheiding waarbij beide ouders apart verder gaan met hun kinderen. Het helpt ouders focussen op hun ouderschap na echtscheiding, in plaats van de moeilijkheden tussen elkaar. Nadat een ouder de muur van het parallel ouderschap met succes heeft geplaatst met de andere ouder (mentaal en fysiek), komt de focus op hoe jij je ouderschap vormgeeft.

Je bent als het ware alleenstaande ouder nu. Emotioneel sta je alleen in je verantwoordelijkheid als ouder. Deze verantwoordelijkheid maakt je heel kwetsbaar. Je diepste angst komt naar boven: ‘Wat als ik mijn kind verlies?’, ‘Ik ben bang dat ze niet graag bij mij zijn.’ ‘Ik vrees dat ik niet goed genoeg ben voor hen.’ 

Ook ouders in intacte gezinnen voelen dit vaak. De kunst is om stil te staan bij je kwetsbaarheid. Dat maakt je krachtig. Dat is de sleutel tot authentiek ouderschap na de echtscheiding. Dat is wat je kinderen meer dan ooit van jou nodig hebben.

An Brems 
Systemisch counselor bij Glinster

Ben jij een ouder die merkt dat de communicatie met je ex over de kinderen veel stress geeft? 

Veilige eilandjes als antigif voor een moeilijke echtscheiding

Wat als samenwerken als ouders hoge stress geeft?

Bij de meeste scheidingen komen ouders tot een manier van samenwerken als ouders die leefbaar is. Ik werk met een klein segment, waarbij het spreken met elkaar als ouders hoge stress geeft. Ik leer ze ontsnappingspunten te vinden naar meer welzijn voor hun kinderen, zonder samenwerking van de andere ouder. Deze ouders ervaren véél druk om toch maar te kunnen spreken met elkaar.

Lees meer

Mijn ex moet eerst veranderen. Zo kan ik geen co-ouderschap doen!

Na de echtscheiding moet je wel nog als ouders verder. Terwijl er misschien enorm veel pijn, verdriet of woede is tussen elkaar als ex-partners. In deze blog wil ik je uitleggen waarom de stap van ex-partners naar co-ouders na de echtscheiding zo moeilijk is en totaal niet evident.

Lees meer

Hoe begin je nu aan parallel ouderschap?

Over de voorwaarden om aan parallel ouderschap te beginnen. Ook al is het nog niet zo gekend. Als jij ervoor kiest en 100% voor gaat, dan straal je dat uit en neem je anderen die het nog niet kennen, mee.

Lees meer

5 Belangrijke inzichten waardoor je begrijpt wat Parallel Ouderschap is

Je vraagt jezelf af “Wat is dat nu, parallel ouderschap?” Je hebt het gehoord van een vriend, een hulpverlener of de rechtbank. Dan ga je op zoek naar informatie. Ik vertel je hier wat jij moet weten over parallel ouderschap.

Lees meer

Hoe voed je je kind weerbaar op in een vechtscheiding?

Als ouder wil je je kind goed opvoeden. Maar hoe doe je dat in een vechtscheiding, waar er heel wat extra uitdagingen komen bij kijken? Toch kan het. In deze blog vertel ik je over één ding, een inzicht dat al een klein verschil kan maken.

Lees meer

Mijn kinderen zien lijden in een vechtscheiding, dat is heel moeilijk geweest

Het is één ding om zelf met de moeilijke situatie om te gaan, maar je kinderen zien lijden, dat is héél moeilijk geweest. Zo vertelde Steven Laureys op radio 1. Het zette me aan om te spreken met ouders over dit lijden en hoe je als ouder daarmee kan omgaan. Dat vertel ik je graag in deze blog.

Lees meer

Aaargh, het wisselmoment is weer pure stress

Het wisselmoment komt in negen op de tien gesprekken aan bod en bezorgt veel ouders en kinderen stress. Wat speelt er zich af tijdens een wisselmoment, welke valkuilen kan je vermijden opdat je kinderen en jij nét iets minder overstuur moeten zijn.

Lees meer

Parallel ouderschap is ook co-ouderschap

Er bestaan heel wat misverstanden in de samenleving rond scheiden. De woorden verliezen hun betekenis en worden door elkaar gebruikt. Parallel ouderschap is een vorm van co-ouderschap die minder gekend is , toch doet deze vorm het heel goed voor ouders die kampen met conflict met de andere ouder.

Lees meer

Parallel ouderschap kan men niet alleen doen

Parallel ouderschap kan je niet alleen doen. De kracht van het conflict na echtscheiding is groot. Het vraagt wat om jezelf ertegen te verzetten. Daarom heb jij steun nodig om dit te kunnen volhouden.

Lees meer

7 onbewuste strategieën die een goed ouderschapsplan saboteren

Lees meer

Hét ouderschapsplan voor ouders in hoog conflict bestaat niet

Een ouderschapsplan maken in hoog conflict na echtscheiding is niet goed, voor regelingen over de kinderen, samen met moeder/vader, is maatwerk nodig. Jij zal zelf moeten leren hoe je houvast creëert voor jou en je kinderen in iedere aparte situatie. Ik toon je waarom parallel ouderschap hierin een goede weg is.

Lees meer

Het beste medicijn tegen ouderlijke burn-out

Het nieuws kopte: “1/12 ouders kampt met ouderlijke burn-out. " De westerse landen, die vaak een individualistische cultuur hebben, zijn het zwaarst getroffen door het fenomeen van uitputting (burn-out) bij ouders. Wat doe je daartegen?

Lees meer

4 Do’s en don’ts wanneer je kind het contact met je verbreekt na de echtscheiding

Je kind wijst je af na de echtscheiding. Hij is liever bij de andere ouder. Hoe ga je daarmee om? Ik deel graag de 4 meest waardevolle do’s en don’ts wanneer jij afgewezen wordt door je kind.

Lees meer

De smartphone maakt een conflict na echtscheiding nog groter

Loopt de communicatie met je ex-partner over de kinderen niet goed? Het bevordert het welzijn van je kinderen als je bewust omgaat met de berichtjes van vader/moeder via de smartphone in het co-ouderschap. In deze blog wil ik je helpen zien waarom de smartphone een conflict tussen ouders nog sterker maakt. Ik vertel je ook waarom het de moeite waard is om hier bewuster mee om te gaan.

Lees meer

Verdorie, de kinderen inzetten om mij te pesten!

We zien de kinderen vaak als onschuldige speelballen van de conflicten tussen hun ouders, maar het zijn ook autonome wezens, die hun eigen rol hebben in de moeilijke echtscheiding. Daarom wil ik je doen nadenken over 5 acties die je beter niet neemt als je kinderen ingezet worden in de strijd.

Lees meer

3 Misverstanden over de muur opzetten met de andere ouder

Parallel ouderschap leert je om “de muur” op te zetten tussen jezelf en de vader/moeder van je kinderen. Dit om het conflict tussen jullie te verminderen. Want dat conflict is niet goed voor het welzijn van je kinderen. Er zijn wat misverstanden over die muur waarover ik het graag wil hebben.

Lees meer

Vul jouw EHBO kistje

In conflict na echtscheiding is werken aan jouw zelfzorg en die van je kinderen essentieel. Ik vertel je in deze blog graag waarom dit de basis is om uit moeilijk co-ouderschap te komen.

Lees meer

Het conflictbeest

Parallel ouderschap is een bewezen effectieve uitweg uit de vechtscheiding. Het opzetten van de muur tussen beide ouders, helpt het conflictmonster bij de kinderen weg te houden.

Lees meer

Wat helpt bij hoogconflictscheidingen?

In december 2018 verschenen de belangrijkste resultaten van het onderzoek van Inge Pasteels aan de PXL over wat werkt bij hoog conflict na echtscheiding. Dit vormde toen mee de basis voor de werking van Glinster.

Lees meer

Willen kinderen wel praten over de scheiding?

Lees meer

Durf jij je boos maken op je kinderen na de echtscheiding?

Ik help ouders om na de echtscheiding grenzen te stellen aan onveilig of kwetsend gedrag van hun kinderen. Dat is vaak moeilijk om verschillende redenen. Ik help ouders stevig te staan en hier grenzen aan te geven. Hoe doe ik dat? Wel ik geef je in deze blog graag enkele ideeën.

Lees meer

Familierechtbanken kreunen onder het werk

Lees meer

SOS een boos kind na de echtscheiding – 5 tools om de band te versterken

Je vindt zoveel informatie over kinderen die boos zijn, maar het is toch anders wanneer je in een vechtscheiding zit. Hoe ga je daarmee om? Wat kan je wel doen en wat doe je beter niet? Met een andere mindset kan je meer doen dan je denkt! Op die manier houden we samen koers op de vele belangen van je kinderen.

Lees meer

Op zoek naar een ander woord voor vechtscheiding

De benaming ‘vechtscheiding’ vind ik niet goed voor alle ouders. Je kiest er vaak niet voor om in zo’n situatie te zijn. Het kijkt neer op ouders die in moeilijk co-ouderschap zitten. Het voelt beschuldigend, kleinerend, betuttelend… Toch roept het sterke reacties op.

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x